Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En tydelig innrømmelse fra statsministeren om at Høyre har tatt feil i mange år

Lysbakken om at oljenæringa har hatt for høy fart.

- INNRØMMELSE AV FEIL:  Audun Lysbakken mener Erna Solbergs uttalelser om at oiljenæringen har hatt for stor vekst og blitt for dyr er en innrømmelse av av Høyre har tatt feil. - Useriøs kritikk fra SV, svarer Høyre. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- INNRØMMELSE AV FEIL: Audun Lysbakken mener Erna Solbergs uttalelser om at oiljenæringen har hatt for stor vekst og blitt for dyr er en innrømmelse av av Høyre har tatt feil. - Useriøs kritikk fra SV, svarer Høyre. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg talte søndag til Høyres sentralstyre om de mørke skyene som har dukket opp på den norske økonomiske himmelen.

Vi må møte tre utfordringer på samme tid, ifølge statsministeren:

Kraftig redusert oljepris, et behov for langsiktig omstilling av norsk økonomi og det at oljenæringen har hatt en aktivitetsvekst og kostnadsutvikling som ikke var bærekraftig. Det er det siste punktet har fått SV til å rope «hva var det vi sa» og ringe Dagbladet:

- Dette er en massiv selvkritikk fra statsministeren og en veldig tydelig innrømmelse av at Høyre har tatt feil i mange år, mener partileder Audun Lysbakken, og utdyper:

- Erna Solberg har ikke tidligere advart mot vekst i næringen. Tvert i mot har høyre i årevis krevd høyere vekst. Til alt overmål har de med jevne mellomrom latterliggjort alle som har advart om at veksten i oljenæringen ikke var bærekraftig, slik SV og mange andre har advart mot.

- Enig med statsministeren Uttalelsen fra statsministeren er han imidlertid enig i.

- Når hun sier at veksten ikke har vært bærekraftig, er det helt riktig. Vi har blitt alt for avhengig av en næring. Det er derfor SV har forslått et lavere og mer stabilt tempo i oljenæringen, nettopp fordi vi var redd vi var i ferd med å bli for avhengig og at det kunne føre til framtidig nedturer med høy ledighet på Vestlandet.

- Vi har tjent mer på oljen enn vi har kunnet bruke. Derfor har vi argumentert for å spre det utover en lengre tid, også av miljøhensyn, men også fordi det ikke har vært rom for å skape andre næringer.

- Jeg leser uttalelsene fra i går som kritikk av oljenæringen for å ha hatt for høy vekst, noe som er spesielt når hun selv har oppfordret til dette, sier Lysbakken som mener fler, blant annet Arbeiderpartiet deler ansvaret med høyre.

- Vi kunne hatt en mykere overgang  til tida etter oljen om vi hadde latt være å tråkke gassen i bånn. Dette er et valg vi fortsatt har. Norge skal ha en oljeindustri en god stund til. Vi små ikke i møte med denne krisen gjøre oss like oljeavhengige en gang til.

-Useriøs kritikk fra SV - Lysbakken sauser dette sammen til en suppe med kritikk som virker rimelig useriøs. Han kan ikke si at Høyre er blitt advart og ikke har gjort noe. For det første satt ikke vi i regjering da dette bygde seg opp og for det andre kan ikke politikerne gjøre noe med kostnadene i bransjen, sier en oppgitt Tina Bru, som er fraksjonsleder for høyre i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Hun mener Høyre tvert i mot har advart mot Norges sterke oljeavhengighet i flere år.

- Vi har pekt på den sterke to-delingen av norsk økonomi. Derfor startet vi en omstilling den rødgrønne regjeringen skulle begynt tidligere, med en gang vi kom i regjering, sier hun.

-Vi ville ikke strupe oljenæringen slik som SV vil, men vi hadde vært bedre rustet til å møte en nedgang i oljeprisen om vi hadde vært flinkere til å legge til rette for nye arbeidsplasser, både gjennom næringsrettet skattelette og forskning i «de gode årene» vi har bak oss, sier hun.

- Vi har styrt i to år. SV satt i regjering under den største oljeboomen som har vært prismessig, minne hun om. Høyre-politikeren mener SV forsøker for hardt på å konkurrere med Miljøpartiet de grønne.

- Jeg mener SV nå prøver å konkurrere med MDG ved bli MDG. SV har til og med gått i mot utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet som er det feltet som virkelig kommer til å være lønnsomt framover og gi massevis av arbeidsplasser. Dette er en ny type SV, mener hun.

- UTFORDRENDE:  Med den lave oljeprisen vil det være utfordrende for den norske økomien i lang tid, sa statsminister Erna Solberg søndag, her fotografert under et tidligere besøk ved Kleven Verft i Ulsteinvik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- UTFORDRENDE: Med den lave oljeprisen vil det være utfordrende for den norske økomien i lang tid, sa statsminister Erna Solberg søndag, her fotografert under et tidligere besøk ved Kleven Verft i Ulsteinvik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer