- En type høyre-ekstrem hilsen

Det sier advokat Lippestad om Breiviks hilsen da han ankom rettsal 828.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) ankom Oslo tingrett smilende, da han i dag ble framstilt for fengsling.

Klokka 12.35 kom den terrorsiktede smilende inn døra i rettsal 828. Behring Breivik viste fram håndjernene i en slags hilsen, før han satt seg ned og så på alle fotografene og publikum mens han smilte. Han var kledd i mørk dress og slips, og håret var vannkjemmet til høyre. Han sto lenge og nærmest poserte til kamera før han satte seg ned.

Referatforbudet som var varslet ble opphevet av dommer Wenche Fliflet Gjelsten. Det betyr likevel ikke at det var lov å filme eller gjøre lydopptak under fengslingsmøtet. Da retten var satt ba Breivik dommeren om ordet og fikk gi en kort forklaring.

Den terrorsiktede ga en kort begrunnelse for hvorfor han utførte handlingene 22. juli i fjor, og krevde seg til slutt løslatt. Han hevdet han handlet i nødverge da han som «urfolk» i Norge blir utsatt for det han kaller etnisk rensing.

Breivik krevde i sin korte tale å få utdelt krigskorset med tre sverd. Flere ganger underveis begynte fornærmede som var tilstede i salen, å le høyt av det Breivik sa.

Ønsket å kommentere Breivik fortalte dommeren at han ønsket å snakke om den rettspsykiatriske rapporten.

- Jeg ønsker å kommentere den sakkyndige rapporten. Får jeg lov til det?

- Ja, svarte dommer Gjelsten.

- Jeg holder på å jobbe med en kronikk angående sakkyndigerapporten, som er helt latterlig. Det kan ikke være noen som tror på den, sa Anders Behring Breivik.

Han ble deretter avbrutt av dommeren og ført ut av rettslokalet. Dagbladets reportere i tinghuset mener Breivik i dag framsto som mer samlet og selvsikker enn ved forrige fengslingsmøte. Det kunne se ut som om han hadde øvd på «budskapet» han hadde notert på arket han hadde med seg, men han ble altså avbrutt av dommeren mot slutten.

- En høyreekstrem hilsen Etter fengslingsmøtet forklarte Breiviks advokat det fremøtte pressekorpset om den terrorsiktedes hilsen til pårørende og etterlatte.

- Det var en type høyreekstrem hilsen, sier advokat Lippestad om Breiviks hilsen i det han ankom rettsalen.

SMILTE: Anders Behring Breivik smilte til frammøtt press og tilhørere da han ankom rettsal 828 i Oslo Tinghus i dag. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SMILTE: Anders Behring Breivik smilte til frammøtt press og tilhørere da han ankom rettsal 828 i Oslo Tinghus i dag. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Da vi snakket sammen før vi gikk inn i rettsalen sa han at han ønsket å komme med en slik hilsen, sa Lippestad.

Forsvareren vet ikke hvem denne hilsenen skulle være til. Han vet heller ikke hva hilsenen betyr.

- Han har sitt syn på verden. Det er en del av denne saken. Det er helt rett at han får anledning til å prate i retten. Det vil han få mer anledning til i den kommende rettssaken og noe alle må venne seg til, sier Lippestad.

Samtidig sier Lippestad at han har forståelse for at de fornærmede og pårørende som var i salen, syntes det var vanskelig å forstå det han sa og at det må ha vært en sterk opplevelse. I salen hørtes flere latterutbrudd blant de berørte.

- Jeg forstår at det reageres, jeg tror det er viktig at alle viser rettssalen respekt og verdighet. Det er viktig at vi alle husker på det, sier Lippestad.

- Ikke overrasket 103 etterlatte og overlevende etter massemordet varslet at de vil være til stede i tinghuset i dag. Politiadvokat Christian Hatlo er ikke overrasket over Breiviks opptreden i retten.

I RETTEN: Anders Behring Breivik ankommer rettssal 828 i Oslo Tinghus. Da han ankom rettslokalet smilte han og viste fram håndjernene han var påsatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik ankommer rettssal 828 i Oslo Tinghus. Da han ankom rettslokalet smilte han og viste fram håndjernene han var påsatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Han hevder han er i en krig og da sier han slike ting. Det var ikke noe annerledes enn tidligere fengslingsmøter, sier Hatlo.

Polititadvokaten mener forsvarernes forsøk på å løslate Breivik ved å presisere lovparagrafer var en ren formell presisering i retten.

- Vi må legge til grunn at han er utilregnelig og da er det andre ledd som gjelder. Noe vi presisterte i retten, sier Hatlo.

Fengslinsmøtet var det siste før rettssaken, som starter 16. april, og politiet har bedt om at Breivik varetektsfengsles i 12 nye uker.
163 pressefolk fra inn- og utland var akkreditert til å følge fengslingsmøtet, blant dem alle de største internasjonale nyhetsbyråene.

Også den rettsoppnevnte sakkyndige Terje Tørrissen var til stede under fengslingsmøtet for å observere Breivik. Det var første gang Tørrisen fikk se siktede etter at han sammen med Agnar Aspaas 13. januar ble oppnevnt til å foreta en ny rettspsykiatrisk undersøkelse av den terrorsiktede.

MED ADVOKATENE: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MED ADVOKATENE: Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I Norge er det ulovlig å ta bilde av tiltalte i en straffesak, dersom man ikke selv gir tillatelse. I motsetning til forrige fengslingsmøte godtok Behring Breivik denne gangen å bli avbildet i retten, og en stor samling med fotografer ventet på ham da han kom inn i salen.

POSERTE:  Anders Behring Breivik ankommer rettsal 828 i Oslo Tingrett. Helt til høyre dommer Wenche Fliflet Gjelsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
POSERTE: Anders Behring Breivik ankommer rettsal 828 i Oslo Tingrett. Helt til høyre dommer Wenche Fliflet Gjelsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer