BOLIGEN: For kort tid siden flyttet 18-åringen fra boligblokka der han har bodd med sin mor, til denne blokka, noen hundre meter unna. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BOLIGEN: For kort tid siden flyttet 18-åringen fra boligblokka der han har bodd med sin mor, til denne blokka, noen hundre meter unna. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- En typisk norsk gutt. Veldig hyggelig, men stillferdig

18-åringen som ble pågrepet i Göteborg, skal nylig ha blitt radikalisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18-åringen som mandag ble pågrepet i Göteborg, siktet for å ville slutte seg til Den islamske stat (IS), beskrives som en «typisk norsk gutt». Den etnisk norske mannen har vokst opp øst i Oslo, og ble nylig tilhenger av radikal islam, får Dagbladet opplyst.

- Han er en stille og rolig gutt; det har ikke vært noen problemer med ham, sier en mann i 50-åra som inntil nylig var nabo av 18-åringen.

- Han hadde tidvis kamerater på besøk. Det var for det meste etnisk norske gutter, sier mannen.

Ifølge to andre naboer har politiet ikke vært på adressen øst i Oslo etter pågripelsen i Göteborg mandag.

Billett til Rhodos Det var Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som, med bistand fra svensk politi, pågrep 18-åringen på Landvetter flyplass mandag kveld. Oslo-mannen hadde billett til den greske ferieøya Rhodos, men PST er overbevist om at Syria var den egentlige destinasjonen.

Nå er 18-åringen siktet for å ha prøvd å slutte seg til en terrororganisasjon. Han framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag, men nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen.

18-åringen er blond, har lyseblå øyne, er svært hyggelig og omsorgsfull, men noe stillferdig. «Ikke en som tar ordet i forsamlinger» er karakteristikken. Moren har hatt aleneansvaret for ham gjennom oppveksten, etter at faren døde tidlig.

Ifølge Dagbladets opplysninger har Oslo-mannen fullført videregående skole, og bodde inntil nylig sammen med sin mor, før han flyttet til ei annen boligblokk noen hundre meter unna.

Filmfiler beslaglagt Pågripelsen av Oslo-mannen settes i sammenheng med beslaget som mandag kveld ble gjort hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. Rolfsen har i over et år jobbet med en dokumentarfilm om islamisten Ubaydullah Hussain og det norske islamistiske miljøet, og hans filmteam var med 18-åringen på vei til Göteborg. Politiet har nå beslaglagt mediefilene fra turen, under sterk kritikk fra bl.a. Norsk Presseforbund og Fritt Ord.

Ubaydullah Hussain, møter denne uka i Borgarting lagmannsrett, der to ankesaker mot ham føres. De går på trusler og hylling av terror.

DELTAR I DOKUMENTAR: Den siktede 18-åringen deltar i regissør Ulrik Imtiaz Rolfsens kommende dokumentarfilm. Det er bakgrunnen for at PST i går beslagla filmmaterialet. Foto: Dagbladet
DELTAR I DOKUMENTAR: Den siktede 18-åringen deltar i regissør Ulrik Imtiaz Rolfsens kommende dokumentarfilm. Det er bakgrunnen for at PST i går beslagla filmmaterialet. Foto: Dagbladet Vis mer

Rolfsen opplyser til Dagbladet at hensikten med filmen er å undersøke hvordan Norge takler Ubaydullah og det islamistiske miljøet. I lys av det ser han det paradoksalt at han selv er utsatt for en politiaksjon.

- Jeg lager en dokumentarfilm om hvordan Norge takler udemokratiske krefter, og så blir jeg selv behandlet slik, sier filmskaperen til Dagbladet.

Hasteaksjon Det var Det nasjonale statsadvokatembetet som godkjente aksjonen mot Rolfsen. Saken ble hastebehandlet, uten å gå om retten, fordi PST mente regissøren satt på viktige bevis, som de var redde for ville gå tapt dersom de ventet lenger. Filmskaperen stiller seg uforstående til dette.

Hvilken filmskaper ville slettet opptakene? Ikke jeg, i hvertfall. Jeg filmer for å beholde og klippe det inn i filmen, skriver regissøren på Twitter i formiddag.

Flere personer fra miljøet rundt Ubaydullah Hussain og organisasjonen Profetens Ummah har reist til Syria for å kjempe for IS, noe PST ser alvorlig på. I mai ble tre menn fra Bærum og Oslo dømt for å ha involvert seg med terrororganisasjoner i Syria. De ble fikk fengselsstraffer på mellom sju måneder og fire år og ni måneder.

I RETTEN: 18-åringen skal tilhøre kretsen rundt islamisten Ubaydullah Hussain, som denne uka står for retten, tiltalt for trusler og hylling av terror.  Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
I RETTEN: 18-åringen skal tilhøre kretsen rundt islamisten Ubaydullah Hussain, som denne uka står for retten, tiltalt for trusler og hylling av terror. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer