Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En ubåt har krenket svensk territorium

Det svenske forsvaret bekrefter.

BEKREFTER: Det svenske forsvaret bekrefet at en ubåt  fra en fremmed makt krenket svensk territorium i oktober. Forsvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och forsvarssjef Sverker Göranson under pressekonferansen.
Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix
BEKREFTER: Det svenske forsvaret bekrefet at en ubåt fra en fremmed makt krenket svensk territorium i oktober. Forsvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Stefan Löfven och forsvarssjef Sverker Göranson under pressekonferansen. Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenska Dagbladet meldte fredag morgen at svenske myndigheter skal ha sikre bevis for at Sverige ble utsatt for en undervannskrenkelse i Stockholms skjærgård i oktober.

 - Forsvaret kan nå bekrefte at en mindre ubåt har krenket svensk territorium. Det finnes det ingen tvil om. Sverige er utsatt for en grov og uakseptabel krenkelse fra en fremmed makt, sier forsvarssjef Sverker Göransson.

«Avgjørende observasjon» Sammen med statsminister Stefan Löfven og forsvarsminister Peter Hultqvist holder han en pressekonferanse klokka 11.30.

- Det har blitt gjort en avgjørende observasjon som konstaterer på høyeste sikkerhetsnivå at en ubåt har krenket svensk territorium, sier Göransson.

Det er funn som har blitt gjort av forsvarets egne sensorer som gjør at svenske myndigheter nå har konkludert med at mints én miniubåt har krenket svensk territorium.

UBÅT-BEVISENE: Et sonarbilde viser bunnspor etter en mindre ubåt i skjærgården.
Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix
UBÅT-BEVISENE: Et sonarbilde viser bunnspor etter en mindre ubåt i skjærgården. Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt klart at en fremmed makt har krenket svensk territorium under vannet, understreker Göransson.

Forsvarsminister Peter Hultqvist mener krenkelsen beviser at det svenske forsvaret må forsterkes.

- På dette punktet vil jeg være tydelig. En motstander kan aldri regne med å opptre uforstyrret på svensk territorium, sier han.

Det svenske forsvaret vil ikke si noe om hva de tror ubåten gjorde i svensk farvann.

Kjenner ikke til nasjonalitet Det var fredag 17. oktober at det svenske forsvaret slo alarm etter det ble meldt om sikre observasjoner av en undervannsfarkost i Stockholms skjærgård. Forsvaret satt inn alle tilgjengelige midler, og søkte med skip, helikopter og militært personell i jakten på det som ble antatt å være en ubåt.

UBÅT: Dette bilde er et av to spor svenskene mener beviser at en fremmed ubåt var i farvannet deres.
Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix
UBÅT: Dette bilde er et av to spor svenskene mener beviser at en fremmed ubåt var i farvannet deres. Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix Vis mer

Tre uker etter at ubåtjakten ble avsluttet sier Sveriges statsminister Stefan Löfven sier at myndighetene ikke vet hvem som står bak, men understreker at situasjonen er uakseptabel.

- Vi skal ikke ha noen fremmed undervannsvirksomhet i våre farvann, sier han.

- Vi krever naturligvis at Sveriges grenser respekteres, sier Löfven og understreker at Sverige vil bestandig kreve respekt for å hevde deres territorielle integritet.

Löfven understreker at det ikke finnes noen akutt trussel mot Sverige.

- Men jeg mener at det nå, i spørsmål som berører sikkerhetspolitikk i vid forstand, er et behov for å håndtere dem på en mer samlet måte, både internasjonalt og nasjonalt, sier han.

Statsministeren sier at det derfor vil bli opprettet et nytt sikkerhetspolitisk råd, som skal håndtere spørsmål som dreier seg om Sveriges sikkerhet.

- Jeg skal selv lede dette arbeidet, og også visestatsministeren, utenriksministeren, forsvarsministeren og innenriksministeren vil inngå.

OMFATTENDE AKSJON: En rekke marinefartøy var i aksjon under ubåt-jakten i den svenske skjærgården utenfor Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OMFATTENDE AKSJON: En rekke marinefartøy var i aksjon under ubåt-jakten i den svenske skjærgården utenfor Stockholm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media