Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En ubehagelig sannhet

Knut Arild Hareide (KrF) mener likevel det er for tidlig å si om 22. julikommisjonens rapport bør få konsekvenser for enkeltpersoner.

KRITISK: Her er komiteleder Knut Arild Hareide (KrF) under 22. julihøringen i Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl
KRITISK: Her er komiteleder Knut Arild Hareide (KrF) under 22. julihøringen i Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. julikommisjonens rapport konkluderer med at terrorbomben mot regjeringskvartalet kunne vært stanset, og at myndighetenes evne til beskytte mennesker på Utøya sviktet.

Anders Behring Breiviks drapstokt på AUF-leiren kunne vært stanset tidligere, konkluderer kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv.

Dette skjedde 22. juli.

- En usedvanlig grundig og sterk gjennomgang. Jeg vil si det var en ubehagelig sannhet fra kommisjonens side, og manglene som kom fram var slående. Men jeg er glad for at denne sannheten kommer fram, for det er første steget for å skape forbedringer, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Alvorlig at så mye sviktet - Det er ikke tvil om at det var to saker som i særdeleshet utpeker seg. Det ene var den tydelige kritikken av politiet, politiets organisering, og evne til å i en krisesituasjon opptre så godt som mulig. Det andre var den manglende sikkerheten i regjeringskvartalet, sier Hareide, og legger til:

- Men hvilke konsekvenser og hvilke endringer dette skal medføre, er ikke dagen i dag den rette til å peke på.

Det var et relativt likelydende budskap fra opposisjonspolitikerne som fulgte dagens fremlegging av 22. julirapporten: Om rapporten skal få konsekvenser for enkelte, er for tidlig å si.

Også Frp-leder Siv Jensen var inne på dette:

- Det er for tidlig å si om dette skal få konsekvenser for enkeltpersoner.

RAPPORT: 22. juli kommisjonen legger fram sin rapport etter terrorangrepene i oslo og Utøya. Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv står her sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Hele kommisjonen i bakgrunnen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
RAPPORT: 22. juli kommisjonen legger fram sin rapport etter terrorangrepene i oslo og Utøya. Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv står her sammen med statsminister Jens Stoltenberg. Hele kommisjonen i bakgrunnen. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Samtidig understreket hun alvoret.

- Dette handler om beslutningsvegring gjennom mange år. Og det er alvorlig at så mye sviktet når det gjelder ledelse og ansvarsfordeling i det norske samfunnet, sier hun.

Trykk her for tidslinje over hendelsene 22. juli.

500 sider kritisk rapport I dag, nøyaktig ett år etter at statsminister Jens Stoltenberg ga 22. julikommisjonen oppdraget, ble rapporten som skal gi svar på hva som skjedde den mørke juli-dagen i fjor lagt fram.

Statsministeren fikk rapporten overlevet klokka 12 i dag. Omtrent samtidig ble 2000 kopier av den 500 sider lange rapporten trillet inn på et hotell i sentrum av Oslo, der 22. julikommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, avholdt en pressekonferanse klokka 13.

Hun presenterte en rapport som var soleklar i sin kritikk av både politiet og ledelse og ansvarsfordeling i statsforvaltningen.

Vi glemmer ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media