En ufrivillig filmregissør

Todd Solondz var ferdig med filmbransjen og stortrivdes som engelsklærer for russiske immigranter, da en venn ringte og tilbød ham penger for å lage film. Resultatet ble «Welcome to the Dollhouse» som i dag har norsk kinopremiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var forresten ikke snakk om mange penger. Helt ulikt amerikanske regissører klarte Solondz seg med mindre enn én million dollar.

- Jeg kunne aldri ha gått til en storprodusent og bedt om å få lage film om en jente som var så stygg at alle mobbet henne, sier Solondz til Dagbladet.

«Welcome to the Dollhouse» er med andre ord en ekte «indie», en film laget uavhengig av de store aktørene i bransjen.

- Jeg var sikker på at det ville bli en fiasko, sier Solondz.

Hans eneste tidligere erfaring med det å lage film endte nemlig opp med floppen «Fear, Anxiety and Depression». Den ble han fristet til å lage av PolyGram-penger i 1989 rett etter avsluttende eksamen fra filmskole.

Solondz forbannet seg på at han aldri mer skulle nærme seg regissørfaget, helt til den omtalte millionen med dollar plutselig lå der.

- Jeg sa ja bare fordi jeg ikke ville at min første film skulle bli mitt siste ord i filmhistorien.

Og da «Welcome to the Dollhouse» ble belønnet med førsteprisen på «Sundance Film Festival» i fjor, var Solondz helbredet for sin filmskrekk - og tilbake i bransjen på heltid.