- En uhyrlig krigsforbrytelse

Folkerettsdommere reagerer på det amerikanske angrepet som drepte to Reuters-journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Videobildene som i går ble lekket av Wikileaks har vakt sterke reaksjoner verden over.

Svart-hvitt-bildene filmet fra lufta viser hvordan amerikanske kamphelikoptre åpner ild mot en menneskemengde på en gate øst i Bagdad. 12 mennesker ble drept denne julidagen i 2007, deriblant de to Reuters-ansatte Namir Noor-Eldeen (22) og Saeed Chmagh (40). Også de to barna Doaha (5) og Sayad (10) ble skadd i angrepet.

Professor i folkerett ved den svenske forsvarshøgskolen mener de amerikanske soldatene framstår som «skytegale».

- Dette er en uhyrlig krigsforbrytelse. Journalister som er ute på farlige oppdrag skal beskyttes, sier Ove Bring til Aftonbladet.

Tilkjennega seg ikkeAmerikanske Central Command, som er hovedkvarteret med blant annet ansvaret for krigføringen i Irak, har offentliggjort en redigert versjon av deres egen rapport fra hendelsen.

Rapporten viser bilder av det som skal være automatvåpen og granater funnet nær likene av de som ble drept, skriver avisa The New York Times.

I rapporten står det også at de «Reuters-ansatte ikke gjorde noe forsøk på å tilkjennegi seg som journalister eller representanter for media, og deres oppførsel og umiddelbare nærhet til de væpnede opprørerne, og deres gjentatte forsøk på å fotografere bakkestyrker fikk dem til å framstå som fiendtlige for Apache-helikoptrene som nærmet seg.»

I videoen fra Wikileaks framgår det bare at helikopterne lokaliserer en ansamlig mennesker på en vei. Uten at det går tydelig fram av bildene, hevder skytteren på det ene helikopteret at han kan se at minst en av mennene bærer et våpen.

Deretter hevdes det at minst en bærer en automatrifle av typen AK-47, og en annen bærer et skulderholdt panservernvåpen. Når dette rapporteres inn til kommandosentralen hevdes det at mange av mennene bærer våpen.

Etter å ha fått klarsignal til å åpne ild, ser det ut som de fleste på bakken blir skutt og drept. Deretter blir også en minivan med folk som kommer til for å hjelpe skutt i filler.

Tenderer mot krigsforbrytelseDen norske, internasjonalt anerkjente menneskerettighetsdommeren Finn Lynghjem sier det er vanskelig å felle noen dom over hva som skjedde denne julidagen i 2007.

Han mener likevel det er grunn til å sette spørsmålstegn ved nødvendigheten av det amerikanske angrepet, og om det var tatt tilbørlig hensyn til proporsjonalitetsprinsippet i krigføring.

- Vi sitter igjen med bilder av det som ser ut til at noen bærer våpen. Det spørs om det er en berettiget grunn til å angripe, sier Lynghjem til Dagbladet.

Lynghjem, som blant annet var med på å utarbeide en rapport om krigføringen på Gaza, sier det er høyst usikkert om vi noen gang får vite hva som var foranledningen til at amerikanerne åpnet ild, og hvilke våpeninstrukser som gjaldt.

- Det tenderer mot en krigsforbrytelse, dersom det er slik at de gikk løs på sivile uten at man ble angrepet først, sier han.

Den irakiske journalistforeningen har bedt om at landets regjering etterforsker saken.

- Dette er enda en forbrytelse som amerikanske styrker har begat mot irakiske journalister og sivile, sier Mouyyad al-Lami til nyhetsbyrået AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer