En uhyrlig sammenligning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRITT Ords pris: Med jevne mellomrom sammenligner Dag Øistein Endsjø motstand mot kjønnsnøytral ekteskapslov med rasisme. Denne gang (Dagbladet 18. april) er religionshistorikerens hellige vrede blitt utløst av at Nina Karin Monsen har mottatt Fritt Ord-prisen. Men Endsjø har ikke påvist at Monsen en eneste gang har angrepet homofiles menneskeverd. Nina Karin Monsens motstand mot en kjønnsnøytral ekteskapslov har vært knallhard. Selv ville jeg ofte formulert meg annerledes enn hun gjør. Jeg deler heller ikke alle hennes argumenter. Men det forandrer ikke selve saken: At det er uhyrlig av Dag Øistein Endsjø å sammenligne Nina Karin Monsens argumentasjon med Vigrids rasisme. Å si nei til en kjønnsnøytral ekteskapslov er noe helt annet enn å rangere mennesker ut fra deres hudfarge.

Verken Nina Karin Monsen eller alle kristne som er negative til kjønnsnøytral ekteskapslov angriper homofile menneskers menneskeverd. Argumentet er derimot at det er avgjørende forskjeller mellom et homofilt forhold og et ekteskap mellom mann og kvinne. Helt avgjørende er det at to menn eller to kvinner ikke kan få barn sammen. De er avhengig av bidrag fra en tredjeperson: Enten trenger de en livmor eller så trenger de sæd. Foreløpig tilbyr staten sæd til lesbiske kvinner. Menn som vil ha barn sammen kan foreløpig ikke verken låne eller leie en livmor, men surrogatmødre kan være fremtiden.

Både menneskerettighetene og norsk lov sier et nei til diskriminering av mennesker både på grunn av hudfarge og på grunn av seksuell orientering. Det er bra. Men å si nei til en kjønnsnøytral ekteskapslov – eller å betrakte homofilt samliv som synd – handler ikke om et menneskets seksuelle orientering. Tvert imot er fokus hvordan et menneske lever, altså etiske valg. Det finnes faktisk mange kristne homofile i vårt land som fastholder at homofilt samliv er galt. Som kristen mener jeg at både homofilt samliv, sex før ekteskapet og det heterofile samboerskapet er i strid med Bibelens veiledning. Det innebærer ikke at jeg nedrangerer mennesker avhengig av hvordan de velger. Jeg lever helt greit med at mennesker vraker kristen etikk og respekterer deres valg. Derfor er det ganske uhyrlig at Endsjø – og Marie Simonsen i samme avis – så lettvint hevder at motstand mot kjønnsnøytral ekteskapslov handler om diskriminering.

Homobevegelsen har så langt vunnet kampen om politikken og opinionen. En kjønnsnøytral ekteskapslov er vedtatt. Dermed er vi på vei inn i en ny fase av homodebatten. Ingen kan tvile på hva Dag Øistein Endsjø ser på som god strategi: Mobb alle dem som er negative til kjønnsnøytral ekteskapslov. Ikke bruk argumenter, med fortell at de er like fæle som rasister. Strategien er både usmakelig og uhyrlig. Dessuten stemmer den ikke med virkeligheten.