En uke etter dette bildet ble tatt kom bulldoserne

WWFs skjulte kamera avslørte bulldoser som ødela tigerens tumleplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Tigeren er alvorlig utryddingstruet, det finnes kun 3200 igjen som lever ute i det fri. Tre av de ni moderne tigerartene er allerede utryddet, og dyrevernere kjemper nå for å hindre total utrydding av det imponerende rovdyret.

Tigeren kan bli 3,3 meter lang, veie opp mot 300 kilo og blir 10-15 år gammel i sitt naturlige miljø. Den er ekstremt tilpasningsdyktig, og klarer seg fra kalde Sibir til tropiske områder.

Skjult kamera Men Tigeren har ett problem, den trenger store, sammenhengende områder for å overleve. Disse områdene er stadig truet i menneskets stadig økende behov for jordbruksarealer og tømmer.

Av de seks tigerartene som er igjen, er sumatratigeren den som lever farligst. Kun 400 individer er igjen på øya Sumatra, der de har levd isolert fra andre tigerarter de siste 10-12 000 årene.

Verdens villmarksfond (WWF) er blant organisasjonene som jobber for å bevare tigeren. I fjor satte de opp et skjult kamera i området Bukit Batabuh, et viktig område for de flotte dyra.

Bulldoser avslørt Nå har WWF publisert bildene fra kamera, og avslørt et sjelden drama fra mai i år.

5. mai: En sumatratiger tusler om natta bort til kamera og snuser på det.

12. mai: En bulldoser ødelegger skogen rundt det skjulte kamera.

13. mai: En sumatratiger kommer igjen bort til kamera, denne gangen midt i det som en gang var skog og livsgrunnlag for den truede arten.

TIGERGUTT: Denne lille sumatratigergutten ble født i fangenskap i Frankfurt forrige måned. En rekke dyreparker har tigere, men i det fri er de sterkt truet. Foto: AP
TIGERGUTT: Denne lille sumatratigergutten ble født i fangenskap i Frankfurt forrige måned. En rekke dyreparker har tigere, men i det fri er de sterkt truet. Foto: AP Vis mer

WWF antar at det skal anlegges en ulovlig pamleoljeplantasje der tigeren lever.

- Området er beskyttes og kan derfor ikke benyttes til palmeoljeproduksjon. Derfor er enhver rydding av skog, inkludert rydding med bulldoser, etter all sannsynlighet ulovlig, sier Ian Kosasih, leder for WWF Indonesias skog- og artsprogram.

Vil doble antall tigere Ifølge den kinesiske kalenderen, er 2010 Tigerens år. I den anledning har WWF en kampanje som heter «Save the Tigers». Målet i kampanjen er at man dobler tigerbestanden innen 2022, neste gang det er Tigerens år.

Neste måned skal det arrangeres en konferanse i St. Petersburg, der Vladimir Putin er vert. Der er det ventet at de 13 landene med en tigerbestand, tilslutter seg kampanjen om å doble antall tigere de neste 12 årene.

- Nå er det viktig at avtalen underskrives av disse 13 landene som fortsatt har tigre igjen i det fri. Det finnes kun 3200 tigere igjen, derfor er det ingen tid å miste, sier generalsekretær i WWF Norge, Rasmus Hansson.

EKSEMPEL: I forrige uke publiserte Greenpeace disse bildene som eksempel på hvordan regnskogen kappes ned på Sumatra. Regnskogen er ikke bare viktig for å hindre global oppvarming, men også for å bevare arter som tigeren. Foto: AFP
EKSEMPEL: I forrige uke publiserte Greenpeace disse bildene som eksempel på hvordan regnskogen kappes ned på Sumatra. Regnskogen er ikke bare viktig for å hindre global oppvarming, men også for å bevare arter som tigeren. Foto: AFP Vis mer