En uke med sykmeldt statsminister

«Statsminister Kjell Magne Bondevik er sykmeldt, foreløpig for en uke, på grunn av en depressiv reaksjon som følge av overbelastning» het det i pressemeldingen fra Statsministerens kontor sist mandag. Resten av uka har Bondeviks sykdom vært det altoverskyggende tema her hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykmeldingen kom midt i en periode med sterk politisk og økonomisk uro, som sentrumsregjeringen fikk mye av skylden for. Barnefamilier med høye boliglån fikk flere tusenlapper i økte renteutgifter, kronekursen fortsatte å synke, aksjekursene falt og VG kom med lekkasjer om statsbudsjettet fra regjeringens indre sirkel. I tillegg kom påstandene om løftebrudd på grunn av kontantstøtten.

Etter at Bondevik ble syk, har psykiatere, valgforskere, politiske kommentatorer, politiske kolleger og familiemedlemmer kommet med utallige spekulasjoner og analyser.

De som i liten grad har uttalt seg, er regjeringskollegene. Fungerende statsminister Anne Enger Lahnstein (Sp) og de to andre partilederne i regjeringen, Valgerd Svarstad Haugland (KrF) og Lars Sponheim (V) har forsikret at arbeidet med statsbudsjettet fortsetter etter planen.

- Vi savner sjefen, men klarer oss uten ham, er budskapet. Mange tror at Bondeviks sykefravær kan virke disiplinerende på sentrumskameratene.

Skogsturer

Hva Bondevik har brukt uka til, har vi fått vite lite om. Men skogsturer sammen med kona Bjørg skal ha stått på programmet, og i slutten av uka reiste de bort til et ukjent sted i Norge.

Bondeviks lege, psykiater Bjørn Lande, skal først og fremst ha forordnet ro og hvile.

De fleste psykiatere som har uttalt seg, har spådd at det ville ta mer enn en uke å bli bra igjen. Lande utelukket heller ikke det i et intervju i VG tirsdag, men siden har han vært taus om sin pasient. Søndag kveld kom meldingen om at statsministerens tilstand har bedret seg betydelig, og at han sannsynligvis vil være tilbake innen Stortinget trer sammen 2. oktober. Han er foreløpig sykmeldt for en uke til.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland kom før helgen også med klare antydninger om at statsministeren kunne trenge mer enn en uke på å komme til krefter igjen. Dessuten skulle han reist til Midtøsten neste uke, slik at regjeringen uansett var forberedt på å klare seg uten ham.

Partifellene ble for øvrig beroliget av en hilsen Bondevik sendte til Kristelig Folkepartis strategikonferanse i Drammen i helgen, med beskjed om at det går framover med ham. Det er få i det politiske miljøet som kan tenke seg en sentrumsregjering uten Kjell Magne Bondevik som statsminister.

God bedring

Da meldingen om sykmeldingen kom nøyde opposisjonen i Stortinget seg med å ønske Kjell Magne Bondevik god bedring, men utover i uka gjorde både Høyres leder Jan Petersen og Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen det klart at Bondevik ikke kan være syk for lenge.

Bondevik har fått mye ros for å ha hatt gått åpent ut med sin diagnose. Men kommentatorer har også bemerket at det kan bli stilt spørsmål ved statsministerens styrke når han er tilbake. Imidlertid mener 82 prosent av de spurte i en meningsmåling at det var riktig å offentliggjøre årsaken til sykdommen. En annen måling viser at folk har økende sympati for statsministeren. Bare 24 prosent sier at Bondeviks sykmelding har svekket troen på hans evne til å lede landet.

Hatt det tøft

Det er flere teorier om hvorfor Bondevik ble syk. Han har ikke hatt det tøffere enn andre, mener noen, og viser til at han ikke har vært utsatt for rene personangrep. Andre peker på at han har hatt det ualminnelig tøft som leder av en sprikende mindretallskoalisjon, med en økonomi som gjør det umulig å legge opp et stramt statsbudsjett uten å bryte flere av løftene fra Voksenåsen-erklæringen.

Statsministerens bror, Audun Bondevik, har sagt at uttalelser fra andre statsråder i regjeringen har vært belastende for statsministeren. Han har anklaget noen av dem for å ha dolket statsministeren i ryggen. Andre kommentatorer mener det er ekstra hardt for en statsminister fra Kristelig Folkeparti å bli anklaget for svik og løftebrudd.

(NTB)