NORGE PÅ HALV STANG: Norge har sørget i en uke etter at totalt 76 mennesker mistet livet i terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
NORGE PÅ HALV STANG: Norge har sørget i en uke etter at totalt 76 mennesker mistet livet i terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

En uke siden vi ble angrepet

Klokka 15.25 var det en uke siden en bombe eksploderte i regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er gått sju dager siden den verste katastrofen i Norges historie i fredstid. En gjødselsbombe på minst 500 kg gikk av rett utenfor Statsministerens kontor 22. juli klokka 15.25. Åtte mennesker ble drept og over ti alvorlig skadd.

Noen timer seinere ble det klart at terroristen Anders Behring Breivik ikke var ferdig med det. Han dro videre fra Oslo sentrum ut til Utøya og massakrerte deltagere på AUFs sommerleir.

Behring Breivik stoppet ikke før politiet pågrep ham. Da hadde han drept 68 ungdommer. Flere ligger fortsatt på sykehus hardt skadd.

Totalt mistet 76 mennesker livet.

- STØRRE ÅPENHET: Statsminister Jens Stoltenberg lovet større åpenhet og mer demokrati etter angrepet. Dette bildet er tatt nøyaktig en uke etter angrepet, klokka 15.25 i dag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
- STØRRE ÅPENHET: Statsminister Jens Stoltenberg lovet større åpenhet og mer demokrati etter angrepet. Dette bildet er tatt nøyaktig en uke etter angrepet, klokka 15.25 i dag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Ingenting tyder på at terroristen oppnår noe som helst etter udåden. Mandag gikk en halv million nordmenn ut i gatene i en rosemarsj for å støtte ofrenes familier, AUF og det norske demokratiet.

Jens Stoltenberg sa det på følgende måte i sin tale til 150 000 mennesker på Rådhusplassen i Oslo:

«Vi er sønderknust, men vi gir oss ikke.
Med fakler og roser gir vi verden beskjed.
Vi lar ikke frykten knekke oss.
Og vi lar ikke frykten for frykt kneble oss.
Det folkehavet jeg ser foran meg her i dag, og den varmen jeg kjenner fra mennesker over hele landet gjør meg sikker i min sak.
Norge består prøven.
Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et folk.
I kveld skriver det norske folk historie.
Med det sterkeste av alle verdens våpen, det frie ord og demokrati, staker vi ut kursen for Norge etter 22. juli 2011.»

Samtidig vokste blomsterhavet utenfor Domkirka i Oslo. Du kan selv være med å lage verdens vakreste rose ved å sende inn bilder til vår mosaikk.

BLOMSTERHAV: Utenfor Domkirka i Oslo har det strømmet på med folk som ønsker å legge ned blomster for å minnes ofrene. Foto: Erik Johansen / Scanpix .
BLOMSTERHAV: Utenfor Domkirka i Oslo har det strømmet på med folk som ønsker å legge ned blomster for å minnes ofrene. Foto: Erik Johansen / Scanpix . Vis mer

I dag var det minnemarkering for ofrene.

- I dag samles vi i dyp fortvilelse. I hjerteskjærende sorg. Nå er mange av våre fineste ungdommer døde. De hadde framtiden foran seg.

- Skuddene traff våre unge, men de rammet en hel nasjon. Vi er nødt til å leve med 22. juli som ballast. Det blir tungt, men sammen skal vi klare det, sa Stoltenberg.

ROSESVAR: Minst 150 000 mennesker samlet seg på Rådhusplassen i Oslo i en rosemarsj. Foto: Erlend Aas / Scanpix
ROSESVAR: Minst 150 000 mennesker samlet seg på Rådhusplassen i Oslo i en rosemarsj. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer