En ukjent kan ha drept Birgitte

DNA-prøver viser at Birgitte Tengs' fetter neppe er drapsmannen. Dét sier eksperter i Østerrike til Nettavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar i år bestemte Riksadvokaten at saken mot fetteren til Birgitte Tengs skulle gjennomgås på nytt. Politiet har sendt bevismaterialet til ny gjennomgang hos eksperter i Østerrike. Nå er resultatene ferdige, skriver Nettavisen.

– Vi har ikke funnet noen match opp mot den personen politiet mener er gjerningsmannen, sier doktor Cordola Eichmann til Nettavisen. Eichmann jobber ved laboratoriet i Innsbruck, der prøvene blir analysert.

- Dette er en stor dag for fetteren, sier advokat Sigurd Klomsæt.

- Hvordan skal han feire?

- Han er student og skal gjøre noe eksamensarbeid til i morgen, sier Klomsæt.

Har ventet på ny gjennomgang

Klomsæt og advokat Arvid Sjødin er blant fetterens støttespillere i kampen for renvaskelse. Sammen med Karmøy-gutten har de krevd at politiet gjennomfører nye analyser av materialet på åstedet. Klomsæt har ikke selv sett resultatene fra Østerrike enda.

- Vi er svært tilfreds. Vi har ventet på dette øyeblikket lenge, sier han.

Klomsæt gir politiet det glatte lag for måten etterforsknigen har vært gjennomført. Han mener at Rettsmedisinsk Intstitutt kunne ha kommet frem til samme resultat allerede i 1995:

- Politiet prøver å vri seg unna med at det er ny teknologi. Det er løgn, men Rettsmedisinsk Institutt har rota det til.

Stemmer ikke med fetterens DNA

Politiet har sendt ned prøver av materiale som ble funnet på åstedet. Blant prøvene er hårstrå som ble funnet i Birgittes hånd. De fleste av hårene tilhørte Birgitte selv, men fem av hårene tilhørte andre personer.

Politiet skal også ha sendt DNA-profilen på Birgittes fetter over til de østerrikske ekspertene.

Forskerne har tatt en såkalt mitokondriell DNA-test av materialet de har fått tilsendt. En mitokondriell test er ikke en fullgod DNA-test, men testen kan vise om håret stammer fra en person eller fra hans eller hennes slekt på morssiden.

Ingenting knytter fetteren til drapet. Men han kan likevel ikke utelukkes hundre prosent som gjerningsmann fordi en gjerningsmann kan la være å legge igjen biologiske spor. Det kan også finnes biologiske spor som ikke er mulige å analysere og som derfor avslører gjerningsmannen.

I går ble det kjent at politiet har fått analysene og at svarene kan føre til at etterforskningen blir gjenopptatt. Men politiet ville ikke avsløre hva som var resultatet av analysene.

Sint far

Faren til den drapsdømte og etter hvert frikjente fetteren sier til P4 at han er lettet, men bitter etter alt som har skjedd med familien.

- Jeg er ingen glad person i dag. Etter å ha blitt mishandlet av et offentlig maktapparat i over seks år så kan jeg ikke være en glad mann i dag. Sannsynligvis kommer jeg aldri til å være en glad mann etter dette, sier han til P4.

DREPT: Drapet på Birgitte Tengs ødela familien og stemplet fetteren som drapsmann, selv om han ble frikjent av lagmannsretten.