En ulmende politisk uro

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere AP-statsråd Gudmund Hernes kastet lørdag en blussende brannfakkel inn i den politiske debatten. I en stor artikkel i Dagbladet forklarte Hernes at det nå ulmer i grasrøttene fordi mange uroes over hvor landet er på vei og hvem som driver det dit. Han peker på at mange stiller spørsmål om regjeringen mobiliserer nok motvekt, om den tar nok tak og gir nok retning. Som eksempel trekker Hernes fram den planlagte, rådyre navneendringen i StatoilHydro, milliardoverskridelsen på Melkøya og den manglende satsingen på forskning. Uten fnugg av barmhjertighet fordømmer han navneleken og minner Statoil-sjef Helge Lund om hvor hattehylla er.

Helt etter oppskriften høster Gudmund Hernes bekymrede reaksjoner fra Høyre-leder Erna Solberg og finansideolog Trygve Hegnar. De mener det vil være galt av de politiske myndighetene å gripe inn i et spørsmål som gjelder navneskifte. Det er misforstått næringsfundamentalisme. Som alle andre eiere må staten ha mulighet til å agere i store eller prinsipielle spørsmål. Navneskiftet er en slik sak, både på grunn av kostnadenes omfang og fordi selskapets ledelse nok en gang demonstrerer manglende evner til å kommunisere med, og forstå, verden rundt seg.

Advarselen fra Gudmund Hernes handler likevel om mer enn et navneskifte. Kjernen i budskapet er en oppfordring til regjeringen om at å ta fastere grep om samfunnsutviklingen. At Jens Stoltenberg må utnytte det handlingsrom han vitterlig har og kommunisere politikken slik at den gir mening i folks hverdag. Her har Hernes åpenbart rett. Til tross for parlamentarisk flertall og mange uløste oppgaver, er det noe defensivt over regjeringen. Rett nok leverer den mange av Soria Moria-løftene, men i politikk er ikke målstyring nok. Skal det rødgrønne prosjektet lykkes, må regjeringen straks ta den politiske ledelsen og utnytte makten.