Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder i Trøndelag Arbeiderparti:

- En umenneskelig byrde for Giske

Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet.

«SINT OG LEI»: Leder i Trøndelag Arbeiderparti, Karianne Tung (lengst til venstre), sier det har vært en umenneskelig byrde for Trond Giske. Hun er sint og lei over hele prosessen. Her avbildet sammen med Jette F. Christensen (i midten) og Lene Vågslid i Vandrehallen på Stortinget.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
«SINT OG LEI»: Leder i Trøndelag Arbeiderparti, Karianne Tung (lengst til venstre), sier det har vært en umenneskelig byrde for Trond Giske. Hun er sint og lei over hele prosessen. Her avbildet sammen med Jette F. Christensen (i midten) og Lene Vågslid i Vandrehallen på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Trond Giske annonserte seint søndag kveld at han går av som nestleder i Arbeiderpartiet. Han opplyste samtidig at han stiller sin plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon.

Det skjer etter uker med voldsom oppmerksomhet rundt de mange varslene som har kommet inn til partiledelsen om upassende oppførsel fra Giske.

Saken har vekket sterke reaksjoner internt i Arbeiderpartiet, og søndag kveld deler flere av partiets politikere sine reaksjoner på nyheten om at Giske nå trekker seg.

Fylkesleder Karianne Tung i Trøndelag Ap sier hun forstår at saken er blitt altfor vanskelig å stå i for Giske og familien hans.

- Det har vært en umenneskelig byrde for ham og de nærmeste. Trond har så å si stått rettsløs i hele prosessen uten mulighet til å forsvare seg. Det gjør meg egentlig både sint og lei meg, sier Tung i en sms til Dagbladet.

Hun håper partiet nå tar grep for å håndtere varslersakene riktig, og rydde opp.

- Partiet kan ikke fortsette å bli preget av maktkamp slik vi har sett de siste dagene, skriver Tung, som foreløpig ikke har latt seg intervjue på telefon.

Møter forståelse

Jon Rolf Næss, sentralstyremedlem og Aps fylkesleder i Aust-Agder, sier han forstår at Giske trekker seg.

- Jeg synes det er riktig slik saken har utvikla seg, og jeg har stor forståelse for at han gjør det. Det er nok en klok beslutning både for partiet og for varslerne, med det medietrykket som har vært, sier Næss.

Fylkesleder Frode Jacobsen i Oslo støtter også beslutningen.

- Jeg tror dette var riktig beslutning både for AP og for Trond selv. Ikke minst er det en viktig beskjed for de jentene som har varslet som føler de blir trodd og tatt på alvor av partiledelsen, sier han.

- Nødvendig

Fylkesleder Bjørn Tore Ødegården i Buskerud er enig.

- Det er både riktig og nødvendig at Giske nå trekker seg som nestleder i Ap, sier Ødegården i en kommentar til Dagbladet.

Foreløpig har ingen av fylkeslederne Dagbladet har snakket med, frontet noe krav om et ekstraordinært landsmøte, slik enkelte på lavere nivå i grasrota har gjort.

Flere peker på at det ikke er noe behov for å velge noen Giske-erstatter nå, da vedtektene til partiet uansett åpner for at man ikke trenger mer enn en nestleder.

Enkelte holder likevel muligheten åpen:

- Jeg tar til etterretning den beslutningen Trond nå har tatt. Styret i Østfold AP vil drøfte situasjonen på styremøte onsdag, skriver fylkesleder Stein Erik Lauvås i en sms til Dagbladet.​

- En vanskelig tid

Sentralstyremedlem Jette Christensen skriver i en SMS til BT at hun registrerer at «Trond etter råd fra Jonas har valgt å trekke seg».

- Dette har vært en vanskelig tid for varslerne, for partiet og for Trond og hans familie. Det går fint an å tro på varslerne og samtidig ha omsorg for Trond som menneske, skriver Christensen.

- Fullt forståelig

Frp-veteran Carl I. Hagen mener det er fullt forståelig at Giske nå trekker seg.

Han skriver følgende på Facebook:

«Så ga Trond Giske seg. Fullt forståelig som nybakt småbarnsfar og familiekjær etter det massive motangrepet etter at han manøvrerte seg selv og sine folk inn i viktige posisjoner i stortingsgruppen etter valgnederlaget som Jonas har hovedansvaret for. Venstresiden ligger nå nede og tilhengerne til samarbeid med V og KrF vinner fram. Flott for da vinner H og FrP neste valg. Synes litt synd på Trond som får føle hvordan det er med nye metoo-regler som gis tilbakevirkende kraft slik Jonas også gjorde med meg og Nobelkomiteen. Tror imidlertid at Trond som nå må være på Stortinget i tre og et halvt år til kommer tilbake.Tror Jonas gleder seg for tidlig!»

- Respekt for beslutningen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen håper Trond Giskes beslutning om å trekke seg kan bidra til å skape ro rundt prosessen i partiet videre.

I en kort uttalelse seint søndag kveld skriver Gabrielsen at han har respekt for Giskes avgjørelse om å trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet og at han håper det nå blir ro rundt prosessen videre.

- Nå skal sentralstyret sette seg ned og diskutere veien videre, og jeg vil avvente partiledelsens orientering der, skriver LO-lederen.

- Trond gjorde det eneste riktige, sier Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet og medlem i Aps sentralstyre, til Aftenposten.

- Partiet kan gå videre

Ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim, sier hun har forståelse for at Trond Giske trekker seg som følge av at presset på ham og familien har blitt for tungt.

Den tidligere Ap-nestlederen uttalte søndag kveld at hovedgrunnen til at han trakk seg, var at det var umulig for ham og familien hans å fortsette å stå i det presset som de har vært under de siste ukene.

Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap), her avbildet under åpningen av idrettstinget i Trondheim i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpix.
Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap), her avbildet under åpningen av idrettstinget i Trondheim i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpix. Vis mer

Ottervik sier til Dagens Næringsliv at hun har forståelse for at Giske opplever at presset på ham og familien er blitt for tungt over lang tid og at han derfor velger å trekke seg.

- Med det gir han også partiet mulighet til å gå videre med viktig opprydding i og rundt stortingsgruppen slik at vi kan få i gang viktig politisk arbeid igjen, sier hun.

Flere andre Ap-topper fra Trøndelag uttrykker også sympati for den tidligere nestlederen.

- Jeg syns dette er trist og leit, både for Trond og partiet. En dyktig politiker, som vi så gjerne skulle hatt med i det viktige arbeidet framover. Har full forståelse for at han nå ikke lenger makter å stå i denne stormen, både med hensyn til familien, seg selv og partiet, skriver stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra Sør-Trøndelag Ap i en tekstmelding til Trønder-Avisa.

- Må få være i fred

Fylkespolitiker May Britt Lagesen fra Steinkjer håper Giske nå får ro.

- Nå må Trond og familien få være i fred. Han begrunner sin avgang med de belastningene og de harde medietrykket han i lang tid har stått i er blitt for stor, både for han selv og familien. Mitt ønske er at mediene nå respekterer dette, skriver hun i en tekstmelding til samme avis.

Mens sentralstyremedlem Else-May Botten sier til VG at hun mener Giske har tatt «et klokt valg slik situasjonen har blitt».

– Det er et klokt valg slik situasjonen har blitt. Det har vært et enormt press for han og hans familie, men også krevende for hele partiet. Jeg mener at Jonas Gahr Støre og ledelsen har håndtert saken godt, sier sentralstyremedlem Else-May Botten til VG.

Risikerte å bli avsatt

Dagbladet vet at partileder Jonas Gahr Støre ga Trond Giske rådet om å trekke seg for flere dager siden.

Dagbladet kjenner til at Jonas Gahr Støre allerede i de interne diskusjonene 1. januar, ga Trond Giske råd om å trekke seg helt ut som nestleder. Det ville ikke Trond Giske. Han ble da midlertidig fritatt fra vervet. Dette forteller sentrale kilder til Dagbladet.

Dagbladet får også opplyst fra sentrale kilder at Støre hadde bestemt seg for å gi sentralstyret beskjed i morgen, mandag, om at Giske var ferdig som nestleder. Ved å frivillig trekke seg i dag, unngår Giske å bli avsatt av partilederen.

Giske selv nekter for at Ap-leder Jonas Gahr Støre eller andre i partiledelsen har bedt ham om å gå av.

- Jeg har ikke diskutert dette med Jonas siden 1. nyttårsdag, da vi ble enige om min midlertidige fratredelse, sier Giske til NTB.

- INGEN FALSKE ANKLAGER:  Partileder Jonas Gahr Støre møter pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her sier han, i motsetning til Giske, at han ikke opplever at noen av varslerne har kommet med falske anklager mot den nå suspenderte nestlederen. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Enig med familien

Giske skrev følgende på sin egen Facebook-side søndag kveld, da han annonserte at han trekker seg:

«Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske. Jeg har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om min beslutning».

Giske ble sykmeldt 22. desember, og første nyttårsdag ble det kjent at Giske var fritatt fra sitt verv som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid.

Han skriver videre i Facebook-meldingen:

«Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn.

Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegelsen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk. Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for.

Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser fram til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.

Det er 35 år siden jeg meldte meg inn i AUF og Arbeiderpartiet. Innsatsen for de sosialdemokratiske verdiene har fylt mitt liv siden den gangen. Mitt dype samfunnsengasjement gjorde at jeg valgte et liv for å slåss mot urettferdighet, for rettferdig fordeling og like muligheter for alle. Det vil jeg fortsette med. Jeg håper at min beslutning vil skape ro rundt det partiet jeg er glad i, og ser fram til at jeg etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne mine i Trøndelag og for Arbeiderpartiets politikk i årene som kommer.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!