En underlig sammenheng

Børshaiene fikk seg en smekk i fjor. Det har påvirket de ordentlige haiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette ligger kanskje ikke helt opp i dagen for deg heller: I året som gikk var det færre haiangrep på mennesker på verdensbasis enn de to foregående årene. Det har sammenheng med en sviktende verdensøkonomi, hevder en amerikansk rapport som ble publisert på onsdag.

Akkurat, tenker du i beste Trond Kirkvaag-stil. Argumentasjonen er som følger:

Når verdensøkonomien er dårlig, er det færre turister på de populære feriestedene. Derfor var det lengre mellom fristende menneskebein i år enn i fjor, og året før der igjen, hevder marinbiologen George Burgess i følge Yahoo News.

Men det kan ha sammenheng med andre faktorer også. For eksempel skal det være færre fisk på grunt vann langs kystene som huser haier, og Burgess peker også på at været over store deler av den turistifiserte verdenen var vått og kaldt i fjor. Og en ting til:

- Haibestanden er liten, ikke bare på USAs østkyst, men over hele verden. Dette er primært på grunn av overfiske, og har mindre å gjøre med forandringer i haienes levevilkår, sier Burgess til nyhetsbyrået Reuters.

I 2002 ble det registrert 60 uprovoserte haiangrep på mennesker, mot 72 i 2001, og 85 i 2000. Surfere var mest utsatt for haiangrep med 32 angrep i fjor, mens snorklere bare ble angrepet fire ganger i løpet av året.

Skal du feriere og frykter haier, kan det være lurt å styre unna Volusia County i Florida. Det populære surfestedet New Smyrna Beach i delstaten registrerte 18 av alle haiangrepene i fjor. Men den lokale børskursen forteller rapporten ingenting om.

TAPTE PÅ BØRSEN? En tigerhai spiser på bildet en leopardhai i Sør-Korea. Hvem som gikk bankerott vites ikke.