- En ung mann til sinns

Forsvarsminister Espen Barth Eide kjente Sønsteby som en mann som var våken og engasjert til det siste.

BESØKTE "KJAKAN": Forsvarsminister Espen Barth Eide (A) besøkte Gunnar Sønsteby på sykehuset rundt påske. 94 år gammel var han ung til sinns, sier statsråden.
Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
BESØKTE "KJAKAN": Forsvarsminister Espen Barth Eide (A) besøkte Gunnar Sønsteby på sykehuset rundt påske. 94 år gammel var han ung til sinns, sier statsråden. Foto: Krister Sørbø / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Forsvarsministeren møtte Sønsteby mange ganger mens han levde. Senest på sykehuset rundt påske. Han husker "kjakan" som en samfunnsengasjert mann til siste slutt.

- En ekte demokrat
- Han var levende opptatt av sin samtid og han var alltid en ung mann til sinns, sier Barth Eide til Dagbladet.

Statsråden fortalte at de to ofte pratet om aktuelle politiske saker når de møttes.

- Da jeg besøkte ham på sykehuset fortalte jeg at jeg skulle dele ut medaljer på 8. mai, frigjøringsdagen. Det gledet Sønsteby, som mente det var viktig å hedre de som har kjempet for landet vårt. Sønsteby var en ekte demokrat. Han var opptatt av forsvarpolitikk og at et forsvar var til for å forsvare frihet og selvstendighet.

Krigskorset
Gunnar Sønsteby har mottatt krigskorset for sin innsats under 2. verdenskrig. En utmerkelse som er den høyeste du kan få i Norge.
Da Anne-Grete Strøm-Erichsen var forsvarsminister ønsket hun og daværende statssekretær Barth Eide å dra fram igjen bruken av krigskorset som utmerkelse.

- Mange var kritiske, men jeg husker at Sønsteby syntes dette var en fin idé, sier Eide.

Takknemlig

Statråden sier det er med dyp sorg, men også med stor takknemlighet han minnes Sønsteby.

- Jeg er takknemlig for alt han har bidrat til for oss. Han har kjempet for oss som krigshelt, men også engasjert tusenvis av ungdommer med historier fra andre verdenskrig. I disse historiene var det aldri hans egen bragd som sto i sentrum, sier Eide til Dagbladet.

Han mener verdiene Sønsteby sto for og kjempet for aldri vil bli glemt, men at vi dessverre har mistet en unik talsmann fra krigsgenrasjonen.

- Bare Gunnar Sønsteby var Gunnar Sønsteby, og han har dessverre gått bort, sier Eide.