- En unik mester med ord

Forlegger Arve Juritzen mener det er for tidlig etter dødsfallet å lese Ari Behns siste bok «Inferno». - Ikke lenger ei bok.

DØDE: Ari Behn døde 1. juledag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØDE: Ari Behn døde 1. juledag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kom sjokknyheten om at forfatter og kunstner Ari Behn har gått bort, 47 år gammel. Kjendis-Norge og kongehusene i Skandinavia har kommet med sine kondolanser, samtidig strømmer folk til Slottsplassen i Oslo for å tenne lys for den avdøde kunstneren.

Trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare: 113
Legevakt: 116117
Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/
Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/ Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på
Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/

Blant dem som minnes Ari Behn, er forlegger Arve Juritzen. Han var redaktør for Behns siste bok, «Inferno».

Facebook skriver Juritzen at det er for tidlig å lese boka på nytt.

«Nå er tekstene og maleriene ikke lenger ei bok», skriver Juritzen.

MINNEORD: Forlegger Arve Juritzen har delt noen minneord og Ari Behn og boka «Inferno» på Facebook. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MINNEORD: Forlegger Arve Juritzen har delt noen minneord og Ari Behn og boka «Inferno» på Facebook. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ufattelig

Han fortsetter:

«Men jeg klarte ikke å la være, «Inferno» har vært en klo siden vi redigerte og ga den ut for ett år siden. Ari hadde skrevet om alt, malt alt, om mørket, nedturene, det vonde, slutten. Mye måtte jeg redigere bort, likevel ble det smertefullt. For ærlig? Jeg kjempet for å få en optimistisk slutt, men Ari var bestemt. Siste maleri skulle være «Gone», siste ord skulle være kiste. Det er en rå og vakker tekst, men ikke for i dag.

Men jeg håper det er OK å sitere Aris ord som vi valgte til baksiden av «Inferno»:

«Jeg er en noksagt. Jeg har alltid vært for intens. Full av ord og altfor mye kraft. Ute av balanse. Enten- eller. Taus og pågående. Blyg og skamløs. Jeg klarte ikke å holde igjen. Jeg lot det brenne»».

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

Juritzen har også delt et bilde av ham og Behn sammen, der han skriver følgende om sin gode venn:

«Du var full av ønsker om nye ord og nye setninger. Men så var det ikke mulig. Det er ufattelig vond».

Til VG, som omtalte saken først, sier forleggeren at «Inferno» i dag blir en helt annen bok.

- Det var er en vanskelig tekst, i dag er den helt umulig. Fremover vil «Inferno» stå som en helt unik fortelling om det vanskeligste. Vi må huske på hvordan Ari var en unik mester med ord. Det han har prestert, er å sette rått brutale, men vakre, ord på det vanskelige, sier Juritzen til avisa.

LYSHAV: Hundrevis av lys er tent på Slottsplassen til minne om Ari Behn, som tok livet sitt første juledag. Reportere: Silje Vemøy og Thea Hope / Dagbladet Vis mer

- En helt unik forfatter

Juritzen forteller Dagbladet at han leste «Inferno» på en helt annen måte etter dødsfallet, og at det ble en sterk opplevelse. På siste side skriver Behn at han kommer til å dø.

- Når du jobber som redaktør går du dypt inn i tekstene til de som skriver. Du ser ord for ord. Ari var helt unik på å kombinere ord til setninger som var hans, setninger ingen andre har laget. Ari skrev om store ting. Ikke minst den siste boka. Det han skriver om er så stort at man ikke alltid ser briljansen i teksten. Han var en helt unik forfatter som fortalte fengende historier på sin helt spesielle måte.

Juritzen er åpen om at han ville endre slutten på boka og forteller at han er tradisjonell og synes det er fint med historier som ender med håp og optimisme.

- Det var ikke tvil for Ari om hvordan boka skulle avsluttes. Det skulle være ærlig, ikke pyntet på. Det er ingen tvil nå om at slutten får en helt annen betydning. Det skaper mange tanker, selvfølgelig, sier forleggeren.

Selv om Behns tekster har hatt mye mørke i seg, påpeker Juritzen at det har vært mye lys også.

- Ari skrev om det vi alle strir med. De fleste av oss skiller på det gode og det vanskelige. For Ari var det en helhet.

- Takknemlig

I fjor inngikk Behn kontrakt med Juritzen forlag om å gi ut sju bøker. Forleggeren forteller at dette arbeidet knapt ble påbegynt og at han ikke vet om det foreligger mange upubliserte tekster.

Arve Juritzen takker Ari og familien for åpenheten rundt dødsfallet. Han mener denne åpenheten vil redde liv.

- Vi må være takknemlig for at han var så åpen om sine mørke sider. Og åpenheten familien har vist i ettertid. Det har forandret en hel nasjons måte å snakke om selvmord på. Det vil redde liv.

SAMLET: Elise Bjerkreim-Bentzen har vært prest i Lommedalen kirke siden 2011. I dag åpnet kirken for folk som vil møtes etter den tragiske hendelsen. Vis mer

Juritzen er ikke overrasket over responsen fra det norske folk etter det tragiske dødsfallet.

- Det overrasker meg ikke at han er folkekjær. Han så og møtte mennesker på en helt annen måte. Ett minutt med Ari er noe folk husker som en opplevelse i livet. Han fikk ikke samme anerkjennelse av kritikerne, men blant folk var han utrolig verdsatt. Så responsen overrasker meg ikke, men det overrasker meg at folk nå snakker om selvmord på en så åpen og trygg måte. Det må vi takke Ari for.

«Trist som faen»

Behn fikk sitt skrivende gjennombrudd med novellesamlingen «Trist som faen» i 1999. Verket solgte over 100 000 eksemplarer og fikk blant annet terningkast seks i VG, noe som gjorde at Behn valgte å tatovere et motiv av sekserterningen på overarmen, et stunt mange husker en dag i dag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Utenfor Slottsplassen har mange skrevet at dødsfallet er «trist som faen», med henvisning til novellesamlingen.

Før «Inferno» hadde han gitt ut tre romaner: «Bakgård» (2003), «Entusiasme og raseri» (2006) og «Vivian Seving etc.» (2009).

Bøkene til Behn er oversatt til svensk, dansk, tysk, ungarsk, fransk og islandsk. I 2011 debuterte Behn som dramatiker med stykket «Treningstimen». Det samme året vant han en Gullrute-pris for programmet «Ari og Per» som han lagde sammen med sin gode venn Per Heimly.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer