Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En unnlatelsessynd for de rødgrønne å ikke bedre livene til narkotikamisbrukere

Regjeringen har mye ugjort når det gjelder de svakeste i samfunnet, mener Åslaug Haga.

MYE UGJORT: Regjeringen må tørre å se at de fortsatt har mye ugjort om de skal vinne valget, mener Åslaug Haga. Foto: Jacques Hvistendahl
MYE UGJORT: Regjeringen må tørre å se at de fortsatt har mye ugjort om de skal vinne valget, mener Åslaug Haga. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Åslaug Hagas nye bok «Rødgrønn» kommer hun med flere råd til hvordan regjeringen kan redde det rødgrønne prosjektet, og vinne valget.

- Det holder ikke å bare si hva de har levert, de må også orke å si hva som må gjøres. Noe må gjøres for å være tro mot det rødgrønne prosjeket, sier Åslaug Haga under lanseringen av boka.

En av arkititektene bak prosjektet mener selv at noe av det regjeringen har ugjort er en politikk som ivaretar de svakeste i samfunnet. De fattige, narkotikamisbrukere og asylbarn i Norge.

Styrket narkotikapolitikk Haga var en del av Thorvald Stoltenberg-utvalget som jobbet tett opp mot narkotikamiljøene. Resultatet ble forslag til en helhetlig tilnærming til narkotikaproblemet. Forslag Haga mener kan kopieres rett inn i en ny regjeringsplattform.

- Stoltenbergutvalgets rapport ligger der og venter på implementering, og det vil være et veldig viktig og synlig bevis på at en faktisk bryr seg om de svake i samfunnet, sier Haga.

Hun mener debatten om en forsøksordning der heroin er en del av et legemiddel-assistert behandlingstilbud, ble sabotert.

- Når det fremstilles som om at dette handler om gratis heroin, blir mye ødelagt, mener Haga.

- Usolidarisk Åslaug Haga mener også at regjeringspartiene har trumfet gjennom en nådeløs holdning til asylbarna som er født og bor i Norge.

- Lytt til AUF som synes at dette blir usolidarisk. Jeg mener det vil kle prosjektet bedre å vise raushet overfor disse barna. Jeg blir svett av de som argumenterer med at fordi vi ikke kan hjelpe alle, så kan vi ikke hjelpe noen, sier Haga.

I boka skriver Haga om asylbarn som  lever i frykt for at politiet kan sende dem ut når som helst. «De blir skilt fra en av foreldrene, de bor ofte under krummelige kår.» skriver hun.

- Målt mot behandlingen av disse er det blitt vanskeligere å tegne et skremmebilde av Fremskrittspartiet, skrev Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse. «Det er vanskelig å være uenig. Og det gjør vondt i et rød-grønt hjerte.» skriver Haga.

Dropp seks statsråder Haga tror flere viktige saker forsvinner mellom to stoler, fordi det er for mange departementer. Hun mener at regjeringen lett kan droppe seks statsråder.

«Jeg er helt sikker på at det går liv tapt i Norge fordi Justisdepartementet og Helsedirektoratet ikke snakker sammen.»

Hun mener et eget Innenriksdepartement kan romme både Kommunaldepartementet, Arbeidsdepartementet og rester av Fornyingsdepartementet. Kunnskapsdepartementet bør kunne ha både Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet og kulturdepartementet under vingen.