En urimelig straff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det må ha vært i en tilstand av det man kaller «hellig vrede» at sorenskriver Trond Våpenstad onsdag skjelte ut noen fotografer utenfor rettslokalet i Sørum. Noen minutter tidligere hadde de stormet inn i rettssalen og knipset med fotoapparatene. Årsaken var at en rettsbetjent fikk et illebefinnende og en dame skrek, og det ble fullt kaos i salen. I en sånn situasjon er det ikke lett å være tilbakeholden med knipsefingeren for en pressefotograf. Det kunne jo ha vært et attentat, Orderud-saken er ikke uten slik dramatikk.
  • Men det var altså et hjerneslag, og fotograferingen ble stanset og ingen aviser hadde i tankene å offentliggjøre bilder av tildragelsen. Men sorenskriver Våpenstad hadde nedlagt fotoforbud, og han var kanskje i sin rett da han tok fotografene i skole. Det går an å miste roen etter et slikt drama. Men Våpenstad hadde nok passet bedre som moralvokter om han var dommer før 1884 da embetsmannsstatens autoritetssystem ennå fungerte. I dag gjør det mest et pussig inntrykk at en sorenskriver setter seg på sin høye hest og skjeller ut andre yrkesutøvere for moralsk svikt.
  • Da er det nok mer alvor over den utestengelsen han dagen etter besluttet mot tre av fotografene. Det går på ytringsfriheten løs og er en helt meningsløs avstraffelse mot noen som bare utfører jobben sin. At han også ledsager denne avstraffelsen med en ny moralpreken, virker fullstendig malplassert. Sorenskriveren har en jobb å gjøre i Frogner samfunnshus, og den er vanskelig. Men det er sannelig også vanskelig å være journalist og fotograf i en slik sak, og det bør være rom for et glipp for dem som skal dekke en av norgeshistoriens største kriminalsaker. Bruddet på fotoforbudet i rettssalen fortjente kanskje en påtale. Men den sjikanøse refsen og den totale utestengelsen han iverksatte, ligger langt utenfor rimelig skjønnsanvendelse.
  • Det skal ifølge god prosesslære være helg over retten. Så vidt vi har forstått, har det, med visse unntak for munnhoggeri mellom advokatene, vært ro og verdighet som har preget rettssaken i Frogner grendehus. Pressen har rimelige arbeidsvilkår, og fotografene får sine tilmålte minutter. Det vil være beklagelig hvis sorenskriver Våpenstad med sin aksjon skal ødelegge det positive inntrykket saken har gitt så langt. Sorenskriveren kan selv bidra til å gjenopprette dette inntrykket ved å omgjøre sin utestengelse av fotografene.