- En usedvanlig sympatisk fyr

Pål Bang-Hansen og Fredrik Wandrup minnes Paul Newman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den mangeårige filmkritikeren og regissøren Pål Bang-Hansen syntes at det var leit å høre om Paul Newmans bortgang. Han forteller har et sterkt forhold til Hollywoodlegenden.

gjorde et godt inntrykk på meg. Han var ikke bare skuespiller, men også racerbilkjører som deltok på Le Mans sammen med filmfotografen Haskell Wexler, også en Hollywoodlegende, sier den mangeårige filmkritikeren til Dagbladet.no.

- Paul Newman var en usedvanlig sympatisk fyr, som på tross av vårt fem minutter lange intervju,

Bang-Hansen husker Newman allerede fra barndommen på 50- tallet.
- Mitt første møte med Newman var da han spilte bokseren Rocky i Somebody Up There Likes Me (1956).

Pål Bang-Hansen påpeker at han var en viktig del av etterkrigstidens Hollywood:

- Men han var også god som regissør i filmadapsjonen The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds fra 1972 , en film han instruerte med sin kone Joanne Woodward. Han var en samfunnsbevisst radikal Hollywoodmann slik folk fra Hollywood skal være, sier Bang-Hansen bestemt.  

Hvordan var Paul Newman som skuespiller?

- Som skuespiller hadde han en egen sjarm, som ingen andre hadde. En sterk tilstedeværelse. Han dominerte filmene han var med i. Paul Newman spilte aldri noen skurk, han var alltid vår mann i filmene, sier Bang-Hansen som understreker at Newman var en skikkelig fyr: - Han var ikke bare skuespiller, med en mann med meninger og demokratisk legning, mener han.

- En usedvanlig sympatisk fyr

Pål Bang Hansen påpeker at Newman hadde et like langt ekteskap som han hadde karriere. Han giftet seg med sin andre kone, skuespillerinnen Joanne Woodward, i 1958 

- Det var noe som er fantastisk prestasjon i Hollywood, hvor folk skifter koner like ofte som de adopterer barn, humrer den tidligere regissøren.

Sterkt møte
Dagbladets medarbeider Fredrik Wandrup har også truffet og intervjuet Paul Newman. Det ble et sterkt møte:

- Jeg opplevde ham som slagferdig, men veldig vennligsinnet. Han utstrålte en sterk autoritet i det han sa. Også var han litt kortere enn jeg hadde trodd, sier Wandrup.

- Det er litt uvirkelig å møte sånne typer som ham, som du har et så sterkt forhold til. Jeg ble litt starstruck, innrømmer han.
Han plasserer Paul Newman helt i det øverste skiktet blant hollywoodstjerner.

- Han har først og fremst markert seg i roller hvor han har vært en outsider, i opposisjon på en eller annen måte. Også var han jo en av dem som markerte seg med method acting på 50-tallet. Det vil si at de brukte seg selv og sitt eget følelsesliv på en helt ny måte.

- Helt fra staren av var han en veldig markert og intuitiv skuespiller. Han har spilt alle de mytiske rollene: bokser, politi, advokat, cowboy. Han har rett og slett spilt veldig få dårlige roller, mener Wandrup.

EN EGEN SJARM:Pål Bang-Hansen synes det var leit å høre om Paul Newmans bortgang. Her sammen med tidligere direktør for Film og Kino, Lene Løken. FOTO: TERJE BENDIKSBY
EN EGEN SJARM:Pål Bang-Hansen synes det var leit å høre om Paul Newmans bortgang. Her sammen med tidligere direktør for Film og Kino, Lene Løken. FOTO: TERJE BENDIKSBY Vis mer