En uskyldigs siste minutter

Hva skjedde før politiet skjøt Jean Charles med åtte skudd?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 27 år gamle elektrikeren Jean Charles de Menezes hadde ikke gyldig visum, melder BBC i dag.

Det er trolig grunnen til at han rømte da politiet ville avhøre ham fredag. Flykten fikk tragiske konsekvenser.

BBC opplyser at brasilianeren kom til England på studentvisum, som gir anledning til å jobbe noen få timer i uka. Dette visumet skal dessuten ha gått ut.

Avisa The Times har gått opp sporene fra den siste halvtimen elektrikeren Jean Charles levde før britisk politi drepte ham på Stockwell stasjon.

I kveld kunne britisk politi melde at 27-åringen ble rammet av åtte skudd, og ikke fem, slik det til nå har vært antatt. Sju av disse traff hodet. Ett traff skulderen.

Kartleggingen gjør det klart at politiet hadde flere anledninger til å konfrontere innvandreren fra Brasil. Men det er strid om hva som skjedde de aller siste minuttene av livet hans.

Spanet på huset

Klokka var 9.30 fredag morgen da Menezes forlot leiligheten sin i Scotia Road. Han hadde trolig ingen anelse om at 30 politifolk fra Scotland Yard holdt huset under oppsikt. Grunnen var at adressen dukket opp i en ryggsekk med sprengstoff under den mislykte terroraksjonen dagen før.

Opplysninger om en av terroristene som flyktet torsdag, tydet også på at han hadde bodd i mursteinsgården i Tulse Hill. Men da Jean Charles forlot leiligheten for å gå på jobb, må politiet ha sett at han ikke var en av de ettersøkte.

Likevel ble en gruppe politifolk sendt etter 27-åringen.

Mens mannen ventet på en buss, ba spanerne om instrukser. De var engstelige for den tjukke jakka han bar på en varm sommerdag og fryktet en selvmordsbombe.

Drapsordre

Det ble bestemt å la ham fortsette. Mannen kunne kanskje lede til flere terrorister.

Da Mendezes gjorde seg klar til å gå av bussen ved Stockvell t-banestasjon, fikk tre skarpskyttere ordre om å drepe hvis de fryktet at han ville utløse en bombe. Politiet skulle hindre at han nådde plattformen.

Skarpskytterlaget har forklart at de nærmet seg brasilianeren og ropte at de var væpnet politi.

Ifølge dem snudde mannen seg og løp inn på stasjonen. Der hoppet han over billettsperren og nådde et ventende tog før politiet tok ham igjen. De la ham i bakken og skjøt ham åtte ganger mot hodet.

Øyenvitner

Brasilianerens fetter Alex Alves har ifølge avisa forklart at Menezes lekte sisten med en venn utenfor stasjonen. En annen slektning har hevdet at elektrikeren nylig var blitt overfalt av en gjeng hvite og at han trodde de sivilkledde politifolkene skulle ta ham.

Mer alvorlig for politiet er at flere øyenvitner ikke har hørt at politiet advarte Menezes eller identifiserte seg. To av dem tok riktignok på seg politicaps, men da skal den forfulgte ha løpt med ryggen til dem.

Lee Ruston, som var på plattformen, hørte en av politimennene rope i radioen. Men han hørte aldri at de advarte Jean Charles Menezes.

FORTVILT: Foreldrene Maria Otoni de Menezes (60) og Matozinho Otoni da Silva (66), sørger over sønnen. Foreldrene bor i Gonzaga i Brasil.