- En utfordring for kongehuset

Konstituert kabinettssekretær Berit Tversland mener kongehuset har vært igjennom, og er i en naturlig utviklingsprosess. - Men det vil alltid være en overgang når en ny konge eller kronprins skal prege og forme sin rolle, sier Tversland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berit Tversland overtok som konstituert kabinettssekretær etter Magne Hagen tidlig denne uka.

- Jeg vil ikke si at det er problemer tilknyttet en moderniseringsprosess. Vi ser på det som utfordringer, sier hun.

- Den store forskjellen fra kong Olavs tid, er at han var én person aleine. Nå har vi en kongefamilie, og det har vært en markant forskjell. Det ligger mange utfordringer knyttet til en moderniseringsprosess. Dette har vært en jevn prosess siden den nåværende kongen overtok. Man må bruke noen år for å finne sin egen form. Jeg antar at det har vært liknende prosesser i alle kongehus, sier Tversland.

- Og kronprinsen er representant for denne prosessen?

- Det er ikke automatisk han som preger denne aleine. Han har nødvendigvis hatt mindre betydning i de periodene han har vært i utlandet. Men det vil alltid være en overgang når en ny konge eller kronprins skal prege og forme sin rolle, svarer Tversland.

- Noen mener at kronprinsens meninger og standpunkter kan bli et problem?

- Hvis en oppfatter det slik at han bare støtter spesielle grupper, og media velger å trekke ut en liten del av det han har sagt og står for, kan det kanskje tolkes slik. Men jeg oppfatter kronprinsen som en person med et stort og bredt engasjement som dekker de fleste felt. Det er feil å trekke ut bare noen av hans anliggender.