I ØSTERLED: Utenriksminister Børge Brende møtte i går Ungarns utenriksminister  Péter Szijjártó i Budapest.  Foto: Zsolt Burger / KKM
I ØSTERLED: Utenriksminister Børge Brende møtte i går Ungarns utenriksminister  Péter Szijjártó i Budapest.  Foto: Zsolt Burger / KKMVis mer

- En utfordring med et 
uforutsigbart Russland

Børge Brende sier at NATO må stopp for sine verdier mot Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BUDAPEST (Dagbladet): Det er Russland som er den største utfordringen på NATO-toppmøtet som åpner i Warszawa fredag. Utenriksminister Børge Brende sier at han mener toppmøtet gir et riktig svar til den russiske aggresjonen vi har sett i Ukraina, og til den frykten et mer aggressivt Russland har skapt i nabolandene Estland, Latvia, Litauen og Polen.

Mange temaer

- NATOs toppmøte gir en riktig respons til russerne. Den viser solidaritet med de NATO-medlemmene som føler seg truet, og den åpner for dialog når russerne er klare til det. Vi er tydelige på at vi vil ha dialog, sier Brende til Dagbladet.

Utenriksminister Brende har denne uka vært på reise i Europa. I lille Montenegro ønsket han Balkan-landet velkommen som NATOs 29. medlemsland, noe som skjer idag. I store Ukraina kom han med sterk politisk støtte i forhold til den aggresjonen landet fortsatt blir utsatt for fra russisk side. Og i Ungarn ville han vite hva landet tenker om britenes utmeldelse av EU.

Og bak både NATOs siste utvidelse, Ukrainas dramatiske situasjon, og usikkerheten i EU og Sentral-Europa etter Brexit, aner vi at Vladimir Putins Russland har klare meninger.

Komplisert og krevende

- Vi har nå et uforutsigbart Russland som har økt sitt forsvarsbudsjett med 40 prosent. Bildet i internasjonal politikk er nå veldig komplekst og krevende. Vi har dessuten en migrasjon fra Midt-Østen og Afrika som er en stor utfordring, også sikkerhetspolitisk, sier Brende.

Russland er et hovedtema under toppmøtet i Warszawa, og Brende gjør seg følgende refleksjon om russisk utenrikspolitikk de siste åra, som han mener er et resultat av null-sum tenking, at det som er godt for en part nødvendigvis er et nederlag for den andre, at verden består av vinnere og tapere:

Vinn-vinn

- Jeg er veldig tilhenger av vinn-vinn situasjoner. Internasjonal handel og åpne markeder er for eksemlel et uttrykk for dette. Hvis vi gjør som på 1930-tallet med å stanse handel og stenge grenser så går det galt, sier Brende.

Børge Brende vil ikke gå lenger enn til å si at vi står overfor et uforutsigbart Russland som er en utfordring for sikkerhetssituasjonen. Han er tross alt diplomat. Men han tenker ikke bare på Ukraina.

- Vi har også sett den raske militære opptrappingen i Syria i fjor høst. Alle ble tatt på senga av at det plutselig var 50 russiske jagerfly i Syria, og snart var den militære situasjonen endret i president Bashar al-Assads favør, sier Brende. Og han legger til:

Skuffende i Russland

- I de baltiske landene er det store russiske minoriteter. Det kan også skape sikkerhetsutfordringer, sier Brende.

Utenriksministeren mener det er avgjørende at Vesten står opp for sine verdier i forhold til Russland. Det gjelder menneskerettigheter generelt og for eksempel homofiles rettigheter.

- Mye er veldig skuffende i dagens Russland, noe som vi ikke forventer i det 21. århundre. Vi må stå opp for våre verdier overfor Russland, sier Børge Brende.