En uvanlig 14-åring

Navn: Urgyen Trinley Dorje Alder: 14 Yrke: 17. reinkarnasjon av Karmapa Lama

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kinesiske myndighetene var mer enn glade for valget av Urgyen Trinley Dorje som den 17. reinkarnerte Karmapa Lama i 1992. Etter det voldsomme prestisjenederlaget da Tibets øverste åndelige leder, Dalai Lama, flyktet til India i 1959, hadde de endelig fått det de kalte en «patriot» som åndelig leder på plass i Tibet. Urgyen Trinley Dorje var da sju år gammel og ble filmet da han ba for Mao Zedongs sjel.

Karmapa Lama er den tredje på rangstigen i den tibetanske buddhismen. Øverst troner Dalai Lama (64), vinner av Nobels fredspris i 1989, nummer to er Panchem Lama. Samtlige blir oppfattet som reinkarnasjoner av Buddha. Men Urgyen Trinley Dorje er den eneste som er anerkjent av både Dalai Lama og av kommunistregimet i Beijing,

Derfor var de kinesiske lederne mindre enn glade da nyheten kom sist fredag om at guttungen hadde flyktet fra det strengt bevoktede klosteret Tsurphu fem norske mil nord for Llasa. Sammen med sin 24 år gamle søster og to munker gikk han 1400 kilometer over verdens høyeste og mest ugjestmilde fjellterreng før han ankom Dharamsala, tibetanernes eksilhovedstad i Nord-India. Ved ankomsten var han i en elendig forfatning, med forfrysninger i føtter og hender, og med flere sår på kroppen etter fall.

Søndag ble han flyttet fra det enorme presseoppbudet i Dharamsala til ukjent oppholdsted. Ifølge de internasjonale telegrambyråene er dette sannsynligvis i karmapa-klosteret Sherab Ling i nærheten av byen Palampur i Kangra-dalen, et sted som skal være utilgjengelig for uønskede besøkende.

Guttungen er skadd og utslitt. Han skal også være sterkt psykisk medtatt etter anstrengelsene. Det er ting tida kan lege. Verre er det med forholdet mellom Kina og Tibet, som Beijing insisterer på at de har «frigjort». Nå frykter observatører at makthaverne vil stramme grepet i de okkuperte områdene. Gutten frykter også for skjebnen til sine nomade-foreldre, mange søsken og ikke minst munkene som er igjen i Tsorphu.

Kineserne medgir at deres mann er i India. Men de forklarer at han har dratt for å hente rituelle musikkinstrumenter og svarte hatter, som visstnok skal ha spesiell verdi for denne grenen av de tibetanske buddhistene.

En talsmann for Dalai Lama sa søndag til Reuters at flukten var et resultat av kinesernes brutale undertrykkelse av det tibetanske folk og deres rettigheter, og at Karmapa Lama ikke kunne fortsette å leve under slike forhold.

En uvanlig 14-åring, tør man si.