Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En uverdig ordning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I den gamle stiftsstad Trondheim skal kirkens øverste styringsorgan, Kirkemøtet, ta stilling til om homofile samboere kan ansettes i stillinger i kirken. Om dette er Den norske kirke splittet, tre av elleve bisper sier ja, og det er usikkert hvordan Kirkemøtet vil stille seg. Samtidig har politikerne på Stortinget begynt å røre på seg. De forlanger at kirken retter seg etter arbeidsmiljølovens bestemmelser, og i henhold til den er det ikke tillatt å la arbeidssøkeres seksuelle legning influere på ansettelser.
  • Dette dilemma er en naturlig følge av at Den norske kirke er en statskirke. Verken kirken selv eller staten ved Arbeiderpartiet har mannet seg opp til å ta et oppgjør på prinsipielt grunnlag om denne ordningen, som er en levning fra den tid kongemakten ville ha hånd om kirken av høyst timelige årsaker. Under Arbeiderpartiets regime har det mer vært snakk om å holde kirkens dør både vid og høy, om enn på slarkende hengsler. Kirkestatsråden skulle være ypperstepresten som holdt prelatene i ørene når de ble for sneversynte og fundamentalistiske.
  • Det er noe tragisk ved en ordning der alvorlige trosspørsmål kan avgjøres av en prosaisk arbeidsmiljølov. Som Helge Krog sa det en gang: For kirken må det være uverdig stadig å måtte forholde seg til en slu og emmen kirkefyrste. Men kirken har villet ha den trygghet som det økonomiske hopehav med staten gir samtidig som den har villet ha makisimal doktrinær frihet. Dette har jo lykkes i stor grad takket være manglende vilje til prinsipiell gjennomtenkning av forholdet.
  • Den moderne stat med en opplyst allmennhet har selvsagt råd til å la institusjonene i den sivile sektor styre seg selv. Derfor burde skalpellen for lengst ha vært tatt fram for å gjøre det raske snitt som skal til for å rydde opp, og dermed unngå slike konfliktforhold som nå er oppstått. Det gjør nok vondt, men bidrar til helbredelse. Så kan jo de homofobe og sexopptatte ayatollaene overta den fristilte kirke og se hvor mange tilhengere den får.
Hele Norges coronakart