En uvirkelig virkelighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det har et uvirkelighetens skjær over seg, det som denne uka skjer i Europa. I Bonn starter i dag den viktige klimakonferansen som skal følge opp Kyoto-avtalen fra 1997. Avtalen pålegger de mest industrialiserte land å begrense sine utslipp av klimagasser for å hindre en videre oppvarming av kloden. Forrige uke ble det lagt fram ny forskning av FN som slår fast at klimaendringene skyldes utslipp av klimagasser; rapporten forteller til og med at situasjonen er dobbelt så ille som ekspertene hittil har trodd, og forskere regner med at jorda kan bli i gjennomsnitt 5,6 grader varmere i løpet av de neste 100 åra.
  • I Det hvite hus i Washington sitter en president som nekter å godta de vitenskapelige fakta om klimaendringene som legges på bordet. Han nekter å tro på dem. Vi kan velge om vi vil være overrasket eller sjokkert over denne virkeligheten. Men det vi kan konstatere, er at valgkampen til George W. Bush var sponset av de mektigste i den amerikanske oljeindustrien. De betalte store summer til hans valgkamp nettopp for at han ikke skulle ratifisere Kyoto-avtalen. Bush jr.s administrasjon er full av folk fra amerikansk oljeindustri. Og skal vi velge å være overrasket eller sjokkert over at Bush jr. og hans administrasjon ikke er i stand til å lese og forstå en forskningsrapport fra FN?
  • Vi skal vel ikke det. Imens kan vi konstatere at både statsminister Tony Blair i Storbritannia, president Jacques Chirac i Frankrike og forbundskansler Gerhard Schröder i Tyskland har bestemt seg for å ta George W. Bush for seg når han kommer til G8-møtet i Genova på fredag, og fortelle ham at det er et atlanterhav mellom Europa og USA når det gjelder forståelsen av miljø- og klimaavtaler.
  • Men vil han høre? Hans delegasjonsleder i Bonn gir oss ingen forhåpninger. Dermed har vi altså en situasjon som er like uvirkelig som den er uutholdelig. Med jevne mellomrom fornektes Darwins utviklingslære som utgangspunkt for undervisning i amerikanske delstater fordi man lokalt foretrekker en mer bibeltro lære. Bushs avsverging av vitenskapelig klimaforskning likner denne fundamentalismen. Det er både forstemmende og deprimerende.