Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En væpnet okkupasjon

Ukrainas innenriksminister om russiske soldater på to flyplasser på Krim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ukrainske innenriksminister kaller den russiske overtakelsen av to flyplasser på Krim-halvøya for «en væpnet okkupasjon», melder NTB-Reuters.

— Jeg betrakter det som er skjedd som en væpnet invasjon og okkupasjon og et brudd på alle internasjonale avtaler og normer, skriver innenriksminister Arsen Avakov på sin Facebook-side.

 RUSSISKE SOLDATER:  Det russiske nyhetsbyrået Interfax bekrefter i morges at mennene som tok kontroll med den ukrainske flyplassen i Simferopol på Krim-halvøya er russiske soldater. Her en av dem i vaktposisjon tidlig i morges. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili/NTB Scanpix.
RUSSISKE SOLDATER: Det russiske nyhetsbyrået Interfax bekrefter i morges at mennene som tok kontroll med den ukrainske flyplassen i Simferopol på Krim-halvøya er russiske soldater. Her en av dem i vaktposisjon tidlig i morges. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili/NTB Scanpix. Vis mer

Mennene som overtok kontrollen over flyplassen i byen Simferopol på Krimhalvøya i natt, er russiske soldater.

 MILITÆRT KNUTEPUNKT:  Russland har en av sine  store, strategiske militærbaser inne på ukrainsk område på Krim-halvøya. Grafikk: Kjell Åge Berg/Dagbladet.
MILITÆRT KNUTEPUNKT: Russland har en av sine store, strategiske militærbaser inne på ukrainsk område på Krim-halvøya. Grafikk: Kjell Åge Berg/Dagbladet. Vis mer

Det bekrefter det russiske nyhetsbyrået Interfax, ifølge flere internasjonale nyhetesbyråer i morgentimene.

Nå bekrefter det russiske nyhetsbyrået at det også er russiske soldater som har overtatt kontroll over den militære flyplassen  i Sevastapol - den ekstremt strategisk viktige basen for Russlands Svartehav-flåte.

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov sier det ikke har vært noen sammenstøt eller blodsutgytelse da væpnede menn som han beskrev som russiske marinesoldater overtok en militær flyplass nær havnebyen Sevastopol der Russland har sin Svartehavsflåte.

- For å hindre «krigere» Interfax siterer militære kilder i regionen som sier de har grepet inn og inntatt Belbek militære flyplass i Sevastopol for å hindre «krigere» i å bli fløyet inn, ifølge NTB.

 VÆPNET KONTROLL:  Vaktene, som nå er bekreftet som russiske soldater, holder kontroll ved inngangen til flyplassen i Simferopol fredag morgen. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili/NTB Scanpix.
VÆPNET KONTROLL: Vaktene, som nå er bekreftet som russiske soldater, holder kontroll ved inngangen til flyplassen i Simferopol fredag morgen. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili/NTB Scanpix. Vis mer

Soldatene har hjelmer og skuddsikre vester og har støtte fra pansrede personellkjøretøy.

 RUSSISK FLAGG:  Både et russisk flagg og et regionalt Krim-flagg er nå heist på parlamentsbygningen i Simferopol i Ukraina, der russiske soldater natt til fredag tok kontroll over flyplassen. Foto: Vasilij Batanov, AFP/NTB Scanpix.
RUSSISK FLAGG: Både et russisk flagg og et regionalt Krim-flagg er nå heist på parlamentsbygningen i Simferopol i Ukraina, der russiske soldater natt til fredag tok kontroll over flyplassen. Foto: Vasilij Batanov, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

I tillegg har militære mannskaper, som ennå ikke har fått noen bekreftet identitet, overtatt den militære kontrollen med en militær flyplass i Belbek.

Lastebiler uten skilt Det var rundt 50 menn som stormet flyplassen i Simferopol natt.

 - EN VÆPNET OKKUPASJON:  Ukrainas fungerende innenriksminister Arsen Avakov reagerer sterkt opå at russiske styrke har tatt kontroll over to flyplasser i Ukraina. Foto: David Mdzinarishvili, Reuters/NTB Scanpix.
- EN VÆPNET OKKUPASJON: Ukrainas fungerende innenriksminister Arsen Avakov reagerer sterkt opå at russiske styrke har tatt kontroll over to flyplasser i Ukraina. Foto: David Mdzinarishvili, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

De kom i lastebiler uten skilt, og de første meldingene i natt spekulerte i at de var prorussiske separister.

De bar ingen id-merker eller kjennetegn som kunne peke ut hvem de var, men det heiste flagget til den russiske marinen inne på flyplassen.

Krim-halvaøya er et autonom (delvis selvstyrt) republikk i Ukraina med med overvekt av pro-russisk innbyggere.

Det har vært sammenstøt mellom prorussiske separatister og tilhengere av Ukrainas nye makthavere flere steder etter opprøret som veltet Ukrainas president Viktor Janukovitsj fra maktposisjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!