DREPT: I dag meldte Reuters at leder for pakistanske Taliban, Hakimullah Mehsud, har blitt drept i et droneangrep. Mehsud var lederen for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), en av de viktigste militante paraplyorganisasjonene for Taliban i Pakistan. Foto: AFP/A MAJEED/NTB SCANPIX
DREPT: I dag meldte Reuters at leder for pakistanske Taliban, Hakimullah Mehsud, har blitt drept i et droneangrep. Mehsud var lederen for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), en av de viktigste militante paraplyorganisasjonene for Taliban i Pakistan. Foto: AFP/A MAJEED/NTB SCANPIXVis mer

- En vakker ung mann som utstrålte fare

Hakimullah Mehsud ble «legendarisk for hans evner i kamp, Kalashnikov-kunnskaper og hans ferdigheter bak rattet på Toyota-pickuper», skriver BBC.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag meldte Reuters at leder for pakistanske Taliban, Hakimullah Mehsud, har blitt drept i et droneangrep. Mehsud var lederen for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), en av de viktigste militante paraplyorganisasjonene for Taliban i Pakistan.

Ifølge Wikipedia ligger de først og fremst i konflikt med de sentrale myndighetene i Pakistan, men de står heller ikke på god fot med myndighetene i nabolandet Afghanistan.

Osama bin Laden Gruppen har sverget evig troskap til både Taliban-lederen Mullah Omar og Osama bin Laden. Blant gruppens uttalte mål er motstand mot den pakistanske hæren, håndhevelse av sharia-lovverket og å kaste USA og NATO-styrkene ut av Afghanistan for godt.

Mehsud tok over etter at Baitullah Mehsud ble drept i et droneangrep i 2009. Hakimullah Mehsud skal ha vært født i 1979, og er beskrevet som en «ung og aggressiv militærleder», ifølge nyhetsbyrået AP.

Kidnappet soldater BBCs journalist Shoiab Hassan møtte Hakimullah i Sør-Waziristan i 2007, etter at han ble utnevnt til Baitullahs talsperson.

Hakimullah hadde da akkurat kidnappet 300 pakistanske soldater, og BBC-journalisten dro for å møte Hakimullah og de kidnappete soldatene. Selv om han da bare var 28 år, var han allerede en person man burde følge med på, forteller Hassan.

«På tross av hans behagelige framtoning og smil, utstrålte han fare», skriver BBC.

- Lengendarisk Kidnappingen gjorde Hakimullah berømt og pakistanske myndigter løslot til slutt flere prominente Taliban-ledere for å få soldatene løslatt.

- UNG OG AGGRESSIV: Hakimullah Mehsud tok over etter at Baitullah Mehsud ble drept i et droneangrep i 2009. Hakimullah Mehsud skal ha vært født i 1979, og er beskrevet som en «ung og aggressiv militærleder», ifølge nyhetsbyrået AP.  Foto: AFP/NTB SCANPIX
- UNG OG AGGRESSIV: Hakimullah Mehsud tok over etter at Baitullah Mehsud ble drept i et droneangrep i 2009. Hakimullah Mehsud skal ha vært født i 1979, og er beskrevet som en «ung og aggressiv militærleder», ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer

Hakimullahs eneste utdannelse var fra en religiøs skole, en såkalt madrassa, i landsbyen.

Etter skolen ble han med flere andre fra klanene i hellig krig, og han ble etter hvert «legendarisk for hans evner i kamp, Kalashnikov-kunnskaper og hans ferdigheter bak rattet på Toyota pickuper», skriver BBC.

- Som en besatt «Hakimullah Mehshud er en vakker ung mann med et aggressivt instinkt», skriver BBC-journalisten.

Mehshud hadde også en uvøren og vill side, sier BBC-journalisten, som forteller at da han møtte Mehshud i 2007 håndterte han kjøretøyet som en «besatt mann».

Han kjørt i «knivskarpe svinger» så raskt som mulig, og bremset bare noen centimer fra et flere hundre meter langt stup, forteller BBC-korrespondenten.

«Mens BBC-mannskapet satt sjokkert i stillhet, lo han (Mehshud) bare kjølig, satte bilen i revers og fortsatte reisen».

Forsøkt drept flere ganger  Mange har forsøkt å ta livet av Taliban-lederen. Flere medier meldte at han ble hard skadd i et droneangrep i 2010 og i 2012 meldte blant andre NTB at Mehshud ble drept i et droneangrep, men inntil nå har han klart å overleve samtlige angrep.

FBI har utlyst en dusør på 27,9 millioner kroner (5 millioner dollar) for opplysningen som kan lede til Mehshuds pågripelse.
 

- BEHAGELIG FRAMTONING: «På tross av hans behagelige framtoning og smil, utstrålte han fare,» skriver BBC. Foto: AFP/NTB SCANPIX
- BEHAGELIG FRAMTONING: «På tross av hans behagelige framtoning og smil, utstrålte han fare,» skriver BBC. Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer
WANTED: FBI har utlyst en dusør på 27,9 millioner kroner (5 millioner dollar) for opplysningen som kan lede til Mehshuds pågripelse. Foto: AP/NTB SCANPIX
WANTED: FBI har utlyst en dusør på 27,9 millioner kroner (5 millioner dollar) for opplysningen som kan lede til Mehshuds pågripelse. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer