En valgbar mann

Demokrat-grasrota ønsker seg først og fremst en kandidat som kan slå George W. Bush

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet):

HAN GRÅT PÅ SCENEN,

Jim Rassman fra Oregon, da han fortalte om hvordan den unge løytnanten John F. Kerry hadde reddet livet hans i Vietnam for 35 år siden. Under en intens skuddveksling i Bay Hap River hadde Rassman falt over bord. Kerry snudde uforferdet båten og reddet ham.

De to så ikke hverandre igjen før denne helga på scenen i Des Moines.

- Jeg er en Volvo-republikaner. En praktisk idealist, derfor får John min stemme, sa Rassman, som uoppfordret hadde fløyet inn til de avgjørende møtene i Iowa.

Dette var en av episodene som myknet John F. Kerrys image de siste dagene før den overraskende store seieren i Iowa mandag kveld. 37,6 prosent stemte på den litt stive østkystsenatoren fra Boston, en mann de fleste hadde avskrevet i kampen om Det hvite hus.

«BRYR SEG OM

folk som meg» og «Kan slå George W. Bush». Disse svarene fikk størst oppslutning i en meningsmåling blant dem som hadde stemt i de kompliserte beslutningsgruppene i Iowa. Svarene gir en smule pekepinn på hvorfor nettopp John F. Kerry og John Edwards raste forbi favoritten Howard Dean og innkasserte over 30 prosent hver.

Den optimistiske Edwards (50) har i månedsvis messet om sin beskjedne arbeiderklassebakgrunn fra Nord-Carolina og appellert til alle som føler seg overkjørt av USAs raske avindustrialisering.

Den 60 år gamle John F. Kerry, gift med ketchuparvingen Theresa Heinz, har satset sterkt på ett kort: Han kan hamle opp med George W. Bush. Kerrys krigserfaring får Bushs «Top Gun»-landing på hangarskipet «Abraham Lincoln» til å virke latterlig, og hans lange politiske bakgrunn fra Kongressen er betydelig lengre enn den tidligere Texas-guvernøren i Det hvite hus.

- HVEM ER DU

mest engstelig for som presidentens motstander i høst? spurte jeg forleden Rob Hovis, leder for Det republikanske partiet i det lille Holmes County i Ohio.

- Gephardt og Kerry. De kan treffe velgerne i «Middle America». Howard Dean er vår ønskemotkandidat. Han skremmer vettet av folk, svarte Hovis.

Det kan se ut som han har fått rett i sin kortfattede analyse av Dean, i hvert fall foreløpig. Mannen som med uovervinnelighet har fosset fram på sin internettbrigade av unge supportere, måtte nøye seg med 18 prosent av stemmene. Det kan virke som om hans høyrøstede kampanje ikke tålte møtet med den amerikanske hverdagsvirkeligheten. Etter dette kan han få enda større problemer med å framstå som valgbar - en som faktisk kan innkassere stemmer.

MEN DEAN ER

ikke politisk død. I neste uke kommer primærvalget i New Hampshire, og foreløpig leder han meningsmålingene der. Med den farten endringene har gått i det siste, kan oppgjøret i den kalde New England-staten like gjerne komme til å stå mellom John F. Kerry og Wesley Clark, sistnevnte stilte ikke opp i Iowa. Begge to satser på militær erfaring, valgbarhet og evne til å slå George W. Bush.

DA JIMMY CARTER

vant avstemningen i Iowa i 1976, var han ikke engang til stede i staten. Da John F. Kennedy ble kandidat i 1960, var nominasjonen stort sett noe han og broren Robert ordnet med lokale partibosser.

Den amerikanske politiske prosessen fram mot presidentvalget er blitt mer demokratisk, åpen og spennende. Oppslutningen er økt dramatisk. Blant dem som avga stemme i Iowa i år, var det 55 prosent som gjorde det for første gang. Bare for ti år siden var Iowa-avstemningene noe få brydde seg om. TV-selskapene sendte ikke sine ankermenn og -kvinner dit. I år var presseoppbudet enormt.

DET ER VANSKELIG

å se noe mønster i hvem som taper og vinner i de første omgangene, for så til slutt å ende opp som formell kandidat. For eksempel var Bill Clinton temmelig avskrevet i New Hampshire vinteren 1992, men han tok seg opp utover våren.

Velgerne i New Hampshire gir helt blanke i hvem som har vind i seilene. De er kjent for å være notorisk uavhengige og kanskje til og med litt revolterende mot innbilte seierherrer. De kjempende kandidatene kan vente seg hva som helst, i en stat som har slagordet:

- Lev fritt, eller dø.