REAGERER: Bård Hoksrud i Frp reagerer kraftig på at UP valgte å kjøre i 205 km/t i tunnel. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet.
REAGERER: Bård Hoksrud i Frp reagerer kraftig på at UP valgte å kjøre i 205 km/t i tunnel. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet.Vis mer

- En vanlig person ville blitt fengslet i lang tid etter en slik villmannskjøring

Bård Hokksrud (Frp) reagerer sterkt på at politiet kjørte i 205 km/t i tunnel midt i rushtrafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei hjem etter øvelse ble fire biler fra Utrykningspolitiet (UP) tatt i radar i den ulykkesbelastede Oslofjordtunnelen rundt klokken 15.00 en torsdags ettermiddag i 2010.

Intetanende bilister på vei hjem i Oslofjordtunnelen ble vitner til fire sivile biler som suste forbi i alt fra 130 km/t til 205 km/t.

Dårlig signal - Jeg kan ikke skjønne at det er nødvendig å kjøre tre ganger så fort som fartsgrensa, i en ulykkesutsatt tunnel og midt i rushtrafikken. UP  har ansvaret for å ivareta vår sikkerhet på veiene, og sender med dette ut et rart og høyst dårlig signal til befolkningen, sier Bård Hoksrud, andre nestleder i transportkomiteen på Stortinget, til Dagbladet.

Han skjønner at politiet har behov for å øve, men synes ikke at dette var den beste måte å gjennomføre en slik øvelse på.

- Jeg synes dette er veldig klanderverdig. Det er fort gjort for noen og enhver å kjøre for fort og jeg har forståelse for at folk kan gjøre feil, men dette er ren villmannskjøring, sier Hoksrud.

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo ble varslet av Statens Vegvesen og sendte saken videre til Spesialenheten for politisaker. Nå har spesialenhetens leder Jan Egil Presthus henlagt saken mot politimennene som beviselig råkjørte i Oslofjordtunnelen som intet straffbart forhold.

Var på kurs UP har forklart at tjenestemenn var på kurs, og at tjenestemennene var under kyndig veiledning av erfarne instruktører i Utrykningspolitiet.

Spesialenheten konkluderer med følgende:

«Saken ble henlagt som intet straffbart forhold bevist for de to instruktørene».

- Jeg er meget overrasket over at de velger å henlegge en slik sak. En annen person som hadde blitt tatt ville blitt fotgjenger og ville nok havnet i fengsel for en lengre periode. Dette er ikke bra for renommé til UP, sier Hoksrud.

I konklusjonen til Spesialenheten heter det også:

«Det brukes biler som er særskilt egnet for kjøring i høye hastigheter».

Greit hvis dyr bil? - Det hjelper ikke at de argumenterer for at bilene er bygd for høy fart. Det betyr at hvis du kjøper en dyr nok bil så er det greit å kjøre tre ganger fartsgrensa. Det er også å sende ut et dårlig signal som de garantert vil møte igjen neste gang de stopper noen som har kjørt for fort, sier Hoksrud. 

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo hadde ingen kommentarer til Spesialenhetens avgjørelse da Dagbladet snakket med han torsdag kveld.

- Jeg fikk en melding fra Statens Vegvesen om sivile polititjenestebiler som var målt i ekstrem høy hastighet i Oslofjordtunnelen. Jeg vurderte saken slik at dette var en sak for Spesialenheten, og tar avgjørelsen til etterretning. Ut over det har jeg ingen kommentarer, sier politimester Arne Jørgen Olafsen til Dagbladet.

Bård Hoksrud håper at UP evaluerer hendelsen grundig og at de tar lærdom av episoden.

- Hvis ikke dette er risikofylt adferd i trafikken kan man begynne å lure på hva som er det med så mange ulykker som har vært i denne og andre tuneller. Jeg får håpe at politiet ikke gjøre det samme en gang ti, men det er en sjanse som vanlige folk ikke får. Det reagerer jeg på, og jeg blir ikke overrasket om vanlige bilister som blir stoppet bruker samme argumentasjon, sier Bård Hoksrud.

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus sier til Dagbladet at han mener saken ikke ville holdt til å få straffet instruktørene som hadde ansvaret for kjøringen.

- Høyst unødvendig
- Etter vår oppfatning var denne kjøringen høyst unødvendig og en svært risikofylt måte å øve på. Men vi finner ikke at det er grunnlag for å reise straffesak mot de involverte tjenestemennene, sier Jan Egil Presthus, sjef for Spesialenheten for politisaker.

Ole Høiby, nestkommanderende i UP, medgir at det var en feilvurdering å kjøre i 205 km/t.

- Vi har full forståelse for at denne kjøringen oppfattes som klanderverdig. Slik kjøring vil ikke gjenta seg,  sa han til Dagbladet torsdag.