Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En varsler slår alarm om nye korrupsjonsanklager mot Telenor - Telenor ber om forklaring fra Vimpelcom

Næringsdepartementet har fått informasjon fra varsler om Telenors arbeid i Øst-Europa.

HAR MÅTTET SVARE:  Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser i Telenor har svart på spørsmål i Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité onsdag. Temaet var Vimpelcoms omstridte utbetalinger til et selskap kontrollert av Usbeksistans presidentdatter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR MÅTTET SVARE: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser i Telenor har svart på spørsmål i Stortingets kontroll- og konstitusjonkomité onsdag. Temaet var Vimpelcoms omstridte utbetalinger til et selskap kontrollert av Usbeksistans presidentdatter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Næringsdepartementet har fra en varsler mottatt nye påstander om korrupsjon i delvis Telenor-eide Vimpelcom. Telenor ber om en forklaring fra mobilselskapet.

- Notatet inneholder informasjon knyttet til Telenors arbeid i Øst-Europa fra tidlig 90-tall og framover, som inneholder både kjent informasjon og informasjon som er ukjent for oss, litt spekulasjoner og påstander, sier kommunikasjonssjef i Telenor Glenn Mandelid til Dagbladet.

- Det gir et bilde av at noen prøver å diskreditere Telenor, hevder han.

Påstander om korrupsjon Nærings- og fiskeridepartementet har mottatt et omfattende informasjon om Telenors inntreden i Øst-Europa fra 90-tallet. Der er det blant annet påstander om korrupsjon og forhold rundt Vimpelcoms inntreden i Usbekistan som Telenor ikke kjenner til.

Informasjonen er sendt til departementet av en anonym kilde signert «whistleblower», ifølge Telenor.

- Ettersom den er fra en ukjent kilde, så må vi vise aktsomhet. Det er informasjon som er ny for oss som vi har bedt Vimpelcom om å redegjøre for. Vi har bedt dem om å redegjøre for det de eventuelt vet om denne informasjon, sier Mandelid til Dagbladet.

- Tar dere påstandene seriøst?

- Nå har vi fått den og vi har gjort en første gjennomlesning. Vi skal nå gå gjennom materialet. Men Vimpelcom-saken som sådan tar vi jo alvorlig, sier Mandelid til Dagbladet.

Ble grillet om 600 millioner Konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser møtte onsdag i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for å svare på omstridte utbetalinger gjort av Vimpelcom til Gilbraltar-selskapet Takilant.

FIKK PENGER: Gulnara Karimova, datter av Usbekistans autoritære president skal kontrollere selskapet Takilant, som har mottatt 600 millioner kroner i forbindelse med utdeling av mobillisenser i Usbekistan. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel
FIKK PENGER: Gulnara Karimova, datter av Usbekistans autoritære president skal kontrollere selskapet Takilant, som har mottatt 600 millioner kroner i forbindelse med utdeling av mobillisenser i Usbekistan. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel Vis mer

- Her har vi en situasjon hvor det har gått 600 millioner kroner til en konto i Gilbraltar som ikke har noe med saken å gjøre? Er det vanskelig for dere å skjønne at det må være en form for korrupsjon?, spurte Arbeiderpartiets Martin Kolberg.

Telenor har en betydelig eierpost i Vimpelcom, og kontrollerer 43 prosent av stemmene i styret. Myndighetene i Nederland og Sveits etterforsker nå Vimpelcom for korrupsjon, etter at 92,5 millioner dollar gikk fra Vimpelcom til selskapet Takilant i forbindesle med tilsagn på mobillisenser i Usbekistan.

Selskapet Takilant var i praksis kontrollert av den usbekiske presidentens datter, den glamorøse jetsetteren Gulnara Karimova. 

Spørsmålet har hele tiden vært hva Telenor visste om millionutbetalingen til presidentdatterens selskap.

Baksaas har ikke ville korrupsjonsstemple disse utbetalingene.

- Men jeg kan ikke si at det ikke har foregått korrupsjon, sa Baksaas til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant.
600 MILLIONER: Dette dokumentet, fra den nederlandske påtalemyndigheten, viser utbetalingene som etterforskes. 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - har ifølge dokumentet gått fra Vimpelcom til Takilant. Vis mer