En varslet katastrofe

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • President Bush har gitt sine rådgivere i oppdrag å utarbeide et nytt amerikansk forsvarskonsept som åpner for at USA kan angripe med militære styrker hvor som helst i verden, mot hvem som helst og når som helst for å avverge anslag mot Amerika eller amerikanske interesser. Trusselen og sannsynligheten for et slikt anslag er det alene opp til amerikanske myndigheter og institusjoner å vurdere.
  • Tanken kan ta pusten fra hvem som helst. Planen setter suverent til side bestemmelsene i FN-traktaten som slår fast at voldsmakt bare kan anvendes etter vedtak i Sikkerhetsrådet. Etter terrorangrepene den 11. september i fjor, fortet Sikkerhetsrådet seg å vedta en resolusjon der amerikanske, militære svar ble fastslått å være selvforsvar innenfor traktatens rammer.
  • De nye amerikanske planene setter imidlertid all internasjonal prosess til side, og nuller viktige sperrer nedfelt i internasjonale traktater. Men USA vil selvsagt ikke gi noen andre nasjoner eller grupper av nasjoner de samme rettigheter til å bruke militære styrker der regjeringene vil finne det for godt.
  • Planene for et militært, preventivt angrep på Irak er det som er kommet lengst, selv om presidenten hevder at ingen ferdig plan ennå ligger på hans bord. Vi vet likevel at generalene tenker seg et angrep fra tre kanter, med mer enn 250 000 soldater, hundrevis av bombefly og store marinestyrker. Saddam Hussein er en av verdens kriminelle diktatorer som terroriserer sitt eget folk. Verden har sett mange slike, og noen av dem har regjert med USAs støtte når det passet. Slik var det også med Saddam da han kriget mot Khomeinis Iran. Og slik var det også med Osama bin Laden for den sakens skyld. Han ble støttet av CIA da han kriget mot sovjetsoldatene i Afghanistan.
  • Tyskland og Frankrike vil gjerne bli kvitt Saddam, men er imot å gå til krig mot ham. Det er også USAs arabiske allierte, ja, stort sett hele resten av verden med unntak av Storbritannia. Den amerikanske alenegangen som kjører larveføtter over internasjonal rett og inngåtte traktater, er en raskt voksende ulykke for verdenssamfunnet.