- En varslet katastrofe

Tre millioner mennesker i Basra er uten strøm og vann, og hjelpeorganisasjoner som Røde Kors og Kirkens Nødhjelp slipper ikke inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er beretningen om en varslet katastrofe, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors.

- Nå er jeg glad vi tok ut 20 millioner kroner av egne reserver, sier Egeland, som mener det kommende døgnet blir avgjørende for sivilbefolkningen i Basra.

- Vi har konvoier klare i Kuwait, og Norges Røde Kors har 15 lastebiler og 10 sjåfører klargjort i Jordan som kan omdirigeres til Kuwait. Problemet er at vi ikke får inn utstyret så lenge det er bakkekamper i Basra, sier han.

Fritt leide

Ifølge Genhve-konvensjonen skal Røde Kors ha fritt leide, og Røde Kors har henvendt seg til amerikanere, briter og irakere. Nå venter de på svar.

- Det kommende døgnet blir avgjørende. Basra har i utgangspunktet et dårlig vedlikeholdt vannsystem. Nå kan vårt verste mareritt bli virkelig: At barna drikker ren kloakk i desperasjon, sier Egeland.

FN-organisasjonen UNICEF sier at 100000 barn under fem år risikerer dehydrering og akutt diaré i Basra på grunn av vannmangelen. Mesteparten av byen har vært uten vann siden fredag i forrige uke.

Ekspertteam

Kirkens Nødhjelp har ikke utstyr i Basra, men til helga drar sannsynligvis vannrenseekspert Tor Valla til Kuwait i håp om å slippe inn til Basra med et team på fire- fem eksperter. Kirkens Nødhjelp har seks vannrenseanlegg til bruk i Irak, fem av dem er allerede i Jordan. To andre enheter er i Irak og kan betjenes av lokale. Flyttbare renseanlegg kan skaffe rent vann til 150000 personer i døgnet.

Valla tror det kan oppstå en enda verre situasjon i Bagdad.

- Hvis vannforsyningssystemet stopper opp i Bagdad, vil kloakken flyte opp i gatene, og det har mer innflytelse på helsa enn mangel på drikkevann, sier han.

PÅ FLUKT: Oljefeltene ved Al-Ratka står i flammer. Britiske soldater passerer, men ingen forsøker å slukke brannene. Denne mannen er på vei fra landsbyen Imam Anas med eiendelene sine.