- En varslet katastrofe

Norsk flygerforbund gir regjeringen skylden for krisen som nå utspiller seg i luftambulanse-beredskapen. I morgen skal Bent Høie forklare seg.

SITUASJON: Den krevende situasjonen for Luftambulansetjenesten fortsetter. I dag har fire av sju ambulansefly stått på bakken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SITUASJON: Den krevende situasjonen for Luftambulansetjenesten fortsetter. I dag har fire av sju ambulansefly stått på bakken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Denne krisen er skapt fordi regjeringen har valgt å ikke lytte, det sier forbundsleder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen til Dagbladet.

Når Bent Høie i morgen forklare seg om krisen for Stortinget, skal samtlige ambulansefly etter planen være i beredskap, men det betyr ikke at krisen er over.

Beredskapen i luftambulansetjenstenen endrer seg nærmest fra time til time. I dag har fire av sju fly stått på bakken.

- Det er en anstrengende situasjon, særlig for leger og sykepleiere som mangler et verktøy de er vant med å ha. Vi har forsøkt å bøte på kapasitetsproblemer ved å ha to av Forsvarets helikoptre i døgnberedskap, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik i Luftambulansetjenesten.

–Varslet katastrofe

Yngve Carlsen mener det er en varslet katastrofe, som skyldes at regjeringen ikke sikrer at nøkkelpersjonell ble med da luftambulansetjenesten ble lagt ut på ambud.

- Når regjeringen først har valgt å ha en slik tjeneste som er helt essensiell for liv og helse på anbud, må man som et minimum sikre at erfaringen og kompetansen blir med videre om det blir en ny tilbyder. Det har vi pekt på helt siden 2016, det samme har en samlet ekspertise og hele LO. Av årsaker som er uforståelig for meg, har de valgt å ikke lytte, sier Carlsen.

- Staten har akseptert en tilbyder som tilbyr samme tjeneste nesten 300 millioner kroner billigere enn dagens operatør la inn i sitt tilbud. I mine øyne er det som synes å være for godt til å være sant, som oftest ikke sant. Dette er en varslet katastrofe der distriktsbefolkningens liv og helse ligger i potten, sier han.

–Riktig retning

Babcock varslet før helgen at de nå vil tilby alle pilotene hos den nåværende opertøren Lufttransport jobb. Samtaler med fagforeningen starter opp senest neste uke.

- Vi ser på det som et skritt i riktig retning, men det løser egentlig ingenting, sier Carlsen.

- Rammen er den samme som før, forutsetningene for å lykkes er de samme. Utfordringen er at operatøren som vant la inn en pris som fordret at pilotene må gå ned 20-25 prosent i lønn og vesentlig mer i pensjon. 1. februar sluttet 13 prosent av de ansatte. Selv med en avtale 27. april hadde det ikke vært sikkert det ville løst situasjonen vi står i med manglende beredskap, sier Carlsen, som lover at de skal forsøke å komme til en løsning.

–Vi skal som ansvarlig part i arbeidslivet, sette oss ned med motparten, så får vi se hva vi får til, sier Carlsen.

KrF avgjør

Som resten av LO mener Norsk Flygerforbund at prosessen med ny luftambulanseoperatør må annulleres. Det samme sier Ap, Sv, Sp og Rødt.

Mye står derfor på spill når Bent Høie forklarer seg. KrF står på vippen. De har sagt at de vil avvente Høies redegjørelse før de bestemmer seg. Bent Høie vil ikke uttale seg i denne saken, før han har forklart seg for Stortinget.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer