Intensivkapasiteten i Norge:

- En varslet krise

Både SV og Ap mener det er på høy til å endre finansieringen av sykehusene. De peker på at intensivkapasiteten under pandemien ikke kan få gjort nødvendigheten tydeligere.

ETTERLYSER ENDRING: SV-leder Audun Lysbakken mener man bør lytte til fagfolkene som har varslet om en manglende intensivkapasitet i årevis. Han mener man nå må endre sykehusenes finansiering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ETTERLYSER ENDRING: SV-leder Audun Lysbakken mener man bør lytte til fagfolkene som har varslet om en manglende intensivkapasitet i årevis. Han mener man nå må endre sykehusenes finansiering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en varslet krise, sier SV-leder Audun Lysbakken om Norges intensivkapasitet.

Nylig gikk overlege ved Akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus, Jon Henrik Laake, ut mot flere av Erna Solbergs påstander om Norges intensivkapasitet til Dagbladet.

Både Lysbakken og helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol, reagerer sterkt på at regjeringen ikke har tatt grep.

Nå mener de det er på høy tid å gjør endringer i finansieringsmodellen som struper sykehusenes beredskap.

- Leker marked

- Laake har helt rett i at dette handler om et systemproblem og at dette er noe sykehusene har slitt med i mange år, sier Lysbakken.

Han mener statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har et tungt ansvar for ikke å ha ryddet opp i dette lenge før pandemien.

- Det er systemet som er problemet. Dette stykkprissystemet som ligger til grunn er en måte å leke marked i sykehusene, hvor man får mer penger for et kortsiktig og målbart resultat, enn å tenke beredskap.

NEDSTENGING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det kan bli aktuelt med en ny nasjonal nedstengning hvis smittetallene ikke snur. Video: Dagbladet TV Vis mer

Lysbakken etterlyser et langt bedre svar på hvorfor regjeringen ikke har styrket intensivkapasiteten det siste året, men også en ny debatt rundt måten å organisere sykehusene på.

- Vi må få et system som belønner beredskapstenkning, slik at vi kan få et beredskapsnivå som er på høyde med andre land rundt oss. Da må vi fjerne stykkfinansiering, sier han til Dagbladet.

SV var imot finansieringsmodellen da den ble innført, og har ikke endret mening. Nå varsler han at dette igjen vil bli en kamp i forbindelse med høstens stortingsvalg.

- Må lytte til fagfolk

Heller ikke Ap er fornøyd med hvordan finansieringsmodellen har utviklet seg.

- Når fagfolk som Laake også er bekymret for finansieringssystemet, så må vi lytte til dette. Særlig må akuttfunksjoner og intensiv få en mer forutsigbar finansiering enn den innsatsstyrte, dersom dette kan bedre nettopp forutsigbarheten, sier Kjerkol.

KRITISK: Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KRITISK: Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Ap vil på sin side ikke skrote finansieringsmodellen, men gjøre endringer i den.

- En innsats- og en rammefinansiering vil også være fornuftig videre. Men vi mener at tjenester som føde- og barsel, intensiv, psykiatri, og andre grunnleggende helsetjenester bør inn rammefinansieringen, sier Kjerkol.

Hun peker på at dagens regjering har økt den innsatsstyrte finansieringen fra en fordeling på 50/50, til 60 prosents innsatsstyrt.

VIL ØKE: Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, forklarer hva det høye R-tallet kan føre til. Vis mer

- Kritisk

Kjerkol reagerer også sterkt på Solbergs uttalelser om at man risikerer å ruste opp med intensivplasser man ikke trenger i en normalsituasjon.

- Den manglende intensivkapasiteten har vært ropt opp i en årrekke. Hvis ikke en pandemi av denne størrelsen har klart åpne øynene på Erna og Høie, så vet jeg ikke hva som skal gjøre det, sier Kjerkol.

- Her velger arbeiderpartiet å lytte til fagfolkene, fortsetter hun.

Kjerkol forklarer til Dagbladet at hun har forståelse for at å bygge opp intensivkapasiteten er et langsiktig arbeid, men mener det er på høy tid å trykke på startknappen.

- Ikke minst må man gå i gang med å hente tilbake intensivsykepleiere og å sette i gang arbeidet med å få utdannet flere. Dette er kritisk og nå må vi ha en varig styrking på feltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer