En varslet retrett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Krohn Devold ankom sin andre høringsrunde i Stortingets kontrollkomité direkte fra vinterøvelsen Battle Griffin i Nord-Trøndelag. Der skulle hun kjempe for sitt politiske liv, men stormangrepet uteble. En godt forberedt forsvarsminister hadde lagt opp en mer ydmyk strategi enn i den første aggressive konfrontasjonen. Samtidig hadde Ap allerede på forhånd signalisert at partiet var klart for retrett, hvis Krohn Devold kunne overbevise komiteen om at hun hadde kontroll.

Mens både SV og Ap syntes å velge å være mer fornøyd med statsrådens svar denne gangen, var imidlertid Frp-leder Carl I. Hagen like kritisk. Han mente Krohn Devold burde ha forelagt Stortinget to rapporter og ett brev som inneholdt sterke advarsler om at nedbemanningen gikk for raskt. Dermed antydet han at forsvarsministeren kan ha brutt informasjonsplikten overfor Stortinget. Det åpner for mistillit. Om Hagen ser seg tjent med å ta konsekvensen av sin kritikk, er en annen sak.

Til tross for alvoret i kritikken mot forsvarsministeren er det etter gårsdagens høring enda mindre sannsynlig at opposisjonen trekker den nødvendige konklusjonen. Det er beklagelig. Selv om Krohn Devold og forsvarssjef Sigurd Frisvold redegjorde greit for problemene med en formidabel omstilling, gjenstår kjernen i kritikken. Regnskapet for 2003 er ikke godkjent av Riksrevisjonen. Budsjettet for 2004 sprakk med nærmere en milliard kroner. Og feilene i regnskapssystemet er ennå ikke rettet opp. Forsvaret opererer fortsatt i blinde. Samtidig ligger forsvarsministeren nærmest i krig med deler av sin egen organisasjon.

Opposisjonen har åpenbart liten tro på at Krohn Devold kan gjenopprette tilliten og kontrollen, men av taktiske hensyn lar man henne vakle videre. Når det ikke er politisk vilje til å ta regjeringsmakt, blir det ikke regjeringskrise. Statsminister Kjell Magne Bondevik kan trolig fortsette med en sterkt svekket minister noen måneder til. Det skyldes ikke en styrkedemonstrasjon. Det skyldes svakhet.