En varslet skandale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Ingen har i dag oversikt over omfanget av Finance Credit-skandalen, og de to hovedeierne, Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen, er foreløpig bare siktet for brudd på regnskapsloven. Men mye tyder på at vi her står foran en av de største finansskandalene i nyere historie. Seks banker har et samlet utlån på 1,3 milliarder kroner til Finance Credit. Hvor mye som er tapt, vet ingen i dag. Men bankene selv frykter tap på flere hundre millioner kroner. Selv om bankene kan tåle det, vil både eierne og kundene merke slike tap.
  • Etterforskningen er bare i den innledende fasen, og det kan gå lang tid før resultatet foreligger. Men allerede nå er det grunn til å spørre hvordan dette kunne skje, og hvorfor ingen har slått alarm overfor Økokrim og Kredittilsynet før nå. For dette skal ikke skje, selv om det er operert med to ulike regnskaper. Ett til bankene og ett til revisor. Også høyt profilerte næringslivsfolk, advokater og gjengangere i styrerommene har trodd alt var i skjønneste orden. Men de kan i ettertid ikke hevde at de ikke var advart. For finansbladet Kapital slo alarm om Finans Credit allerede for over et år siden under tittelen «Når sprekker boblen?». Dette er seinere fulgt opp, og i siste nummer ble selskapet beskrevet som et råttent luftslott.
  • Likevel har ingen alarm gått, heller ikke hos bank eller revisor før sist fredag. Er det virkelig så lett å lure dette solide systemet for så enorme beløp? Slikt kan som kjent skje i USA, men i det oversiktlige Norge, der alle kjenner alle, skal det være umulig. Eller ligger forklaringen nettopp i vårt lille miljø, og at kjennskap og vennskap, samt feite styrehonorarer, er viktigere enn solid drift og skikkelig kontroll? Det som har skjedd er uansett nok et alvorlig slag mot tilliten til vårt snevre finansielle miljø. Derfor er det ikke bare Økokrim som står foran en vanskelig jobb med å avdekke hva som har skjedd. Kredittilsynet har en like viktig oppgave med å rydde opp i en oppblåst bransje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer