En varslet terrorbombe

Våpenhvileavtalen mellom fredsprisvinnerne Yassir Arafat og Shimon Peres rakk ikke engang å bli erklært før en kraftig bilbombe smalt i Vest-Jerusalem i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Israels statsminister, Ehud Barak, svarte på bombeterroren ved å legge all skyld på Arafat. Trolig sto palestinske ekstremister bak bilbomben, men det er et faktum at det skjedde på israelsk jord, der israelske styrker har ansvaret for sikkerheten.
  • Uansett bør udåden ikke komme overraskende på noen. Etter mer enn en måneds uroligheter og drøye 160 dødsofre, har palestinske grupper sagt at de er klare for nye selvmordsaksjoner i Israel. Denne gangen er det ikke bare de islamske fundamentalistene i Hamas og Islamsk hellig krig som har truet med bombeaksjoner, det har også grupper innen Arafats egen organisasjon, Fatah. Mye tyder på at gårsdagens bombemenn hadde valgt tidspunktet for sin aksjon med omhu - på samme tid som våpenhvilen skulle tre i kraft.
  • Dessverre er ekstremistene og fredsmotstanderne på både palestinsk og jødisk side på offensiven for tida. Islamske fundamentalister vil fortsette kampen helt til de har jagd israelerne ut av Jerusalem, ytterliggående jødiske nybyggere vil jage palestinerne ut av Vestbredden og Gaza i stedet for å gi fra seg disse områdene. Ingen av partene får sine ønsker oppfylt, jøder og palestinere må i framtida leve side om side - uansett om de vil det eller ikke.
  • Gårsdagens bombeaksjon har allerede fått en voldsom psykologisk effekt blant israelerne. De minnes med gru bussbombene på midten av 90-tallet. Igjen blir folk redde for å gå ut. I et slikt klima har ikke Ehud Barak det lett, men det ville være uklokt å legge fredsforhandlingene på is. Yitzhak Rabin lot seg ikke stoppe av palestinske terrorbomber. Det kostet ham livet, men reddet fredsprosessen. Den beste måten å bekjempe ekstremistene på, er å fortsette fredsdialogen.