Været

- En vegg av nedbør

I dag skal det bøtte ned. Her er ekspertenes råd.

FUKTIG: Det er meldt om mye nedbør på Østlandet i løpet av søndagen. Her kan du følge uværet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag morgen våknet hele Østlandet til regnbyger og gråe skyer. Slik vil dagen også fortsette forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander.

- Lavtrykket vil fortsette, når jeg ser på det kartet jeg har foran meg, så ser jeg en vegg av nedbør, sier meteorologen.

Hun forteller at selv om det allerede regner godt nå, så vil det regne mer utover formiddagen.

- Det er sendt ut farevarsel for store deler av Østlandet. Særlig vest for Oslofjorden vil det komme mye regn. Vi regner med at det vil komme mellom 50 og 70 millimeter med nedbør.

Også i Agder er det meldt om mye regn. Der vil det komme et sted mellom 50 og 60 millimeter.

- Der tåler de litt mer nedbør, så vi har ikke sendt ut noe farevarsel der, forklarer Borander.

Jordskredvarsel

Også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gått ut med flere varsler denne helga. Vakthavende hydrolog ved jordskredvarslinga, Anne Fleig, forteller til Dagbladet at de har sendt ut gult farevarsel for et stort område som dekker området øst i Telemark, Viken, Innlandet og Oslo.

- Årsaken til at vi har gått ut med farevarselet er de store nedbørsmengdene som har vært den siste uka. I tillegg er det ventet mye nedbør i dag, men vi vil se på prognosene nå, og eventuelt komme med en oppdatering før klokka 11.

Hun anbefaler folk å følge med på varsom.no, samt sørge for at vannet renner fritt i områdene rundt huset.

- Man burde også være forsiktig om man beveger seg i bratte skråninger med løs masse.

HARDT RAMMET: Det kraftige regneværet har skapt en flom rundt huset til Rune Svorkås (64) i Skjeberg. Foto: Nyhetstips.no Vis mer

Ber folk holde seg unna

Hun får støtte av sin kollega Tommy Skorholen, som er vakthavende hydrolog på flomvarslinga. De har sendt ut et oransje farevarsel for Oslo-området og Romerike. Det er også sendt ut gult farevarsel for store deler av Østlandet.

- Ved oransje farevarsel betyr det at det er en mulighet for omfattende oversvømmelser og erosjoner på områder som er betydelig utsatt, forklarer Skorholen.

Han forteller videre at det kan bli skikkelig intenst om vannet først stiger.

- Det er store krefter i sving. Jeg anbefaler folk å holde seg unna flommen.

Samtidig kommer hydrologen med et lite turtips til dem som eventuelt vurderer turen ut.

- Krysser du en bekk tidlig på dagen, så er det ikke sikkert at du kan krysse den på vei tilbake.

Trafikale problemer

Uværet har også ført til en rekke trafikale problemer. Flere steder, både på Østlandet og Sørlandet, har trær blåst ned og sperret veiene, men ingen har blitt skadd.

På E6 i Trøndelag har det i morgentimene gått et steinras ved Drivdalen. I skrivende stund pågår raset fortsatt, og veien er sperret inntil videre.

- Ta inn løse gjenstander

Mens regnet vil prege Østlandet, vil det blåse kraftig i vest. Både i Vestland, Trøndelag og Nordland kan man forvente vindkast opp mot 30 meter per sekund.

- Vinden har allerede begynt å ta seg opp, men jeg tenker det kan være lurt å ta inn løse gjenstander. Samtidig gjelder det å unngå unødvendig ferdsel utendørs, oppfordrer meteorolog Borander.

- Er det noen værvinner i dag?

- De som kanskje har det best er ytre deler av Troms og Finnmark. Der vil det bli tørt, og man vil få sett sola utover dagen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer