Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  En veldig fortjent pris!

Professor Victor D. Norman er stolt og glad for at vennen og NHH-kollegaen Finn E. Kydland får nobelprisen i økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksstatsråden var tidligere rektor ved Norges Handelshøyskole, der prisvinneren underviser en måned i året. Norman, som nå er professor i samfunnsøkonomi ved skolen, betegner Kydland som en unik vitenskapsmann som har hatt stor påvirkning på de fleste økonomers tenkning.

-  Hans arbeid handler mye om å forstå konjunkturutvikling, blant annet at konjunktursvingninger godt kan skyldes et sjokk på tilbudssiden. Kydland har vist at konjunktursvingninger gjerne er økonomiens egen måte å reparere seg selv på, og at det beste myndighetene da kan gjøre er å la være å gjøre noe. De har også forsket på dette om staten bør ha regler for penge- og finanspolitikken - den norske handlingsregelen for bruk av oljepenger er et eksempel på dette - eller om man heller bør prøve å finjustere penge- og finanspolitikken i etterkant, når man ser utslagene. Da blir staten uforutsigbar å forholde seg til for næringslivet og forbrukerne. Det er best om myndighetene fører en linje som er konsistent over tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media