- NØDVERGE: Sønnen (33) hevder han knivstakk faren sin i en forsvarshandling. Han nekter straffskyld for forsettlig drap. Foto: Torbjørn Grønning
- NØDVERGE: Sønnen (33) hevder han knivstakk faren sin i en forsvarshandling. Han nekter straffskyld for forsettlig drap. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

- En veldig livsglad gutt

Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik er dypt rystet over drapet på vennen og pastoren Daniel Karlsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Dette er forferdelig tragisk. Jeg sender mine dypeste kondolanser til familien, sier Bondevik til Dagbladet.

Han var i går på reise i USA og hadde bare fått lest avisoverskriftene om drapet på pinsepastoren Daniel Karlsen på tirsdag. Bondevik kjenner ikke noe mer til bakgrunn for drapet som sønnen (33) er siktet for.

- Det var et sjokk å få høre om dette. Det er traumatisk for familien, og de trenger all den hjelp og støtte de kan få, sier den tidligere KrF-statsministeren som nå driver Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

- Livsglad gutt Bondevik kjente ikke den drapssiktede sønnen, men har truffet Daniel Karlsen i mange sammenhenger i over 20 år. Både Daniel og flere av hans søsken ble omvendt og kristne på morens dødsleie 19. mai 1982.

- Jeg husker ham som en veldig livsglad gutt. At Daniel blir tatt bort på denne måten er forferdelig for Karlsen-familien og et stort tap for Evangeliesenteret, sier han.

Daniel Karlsen var bror til Ludvig Karlsen som døde i 2004. Ludvig Karlsen og kona Lise grunnla Stiftelsen Pinsevennenes Evangeliesenter i 1983. Også Daniel Karlsen tok del som forkynner og sjelesørger ved senteret.

- Evangeliesenteret driver et fantastisk arbeid. Karlsen-familien med sin problematiske bakgrunn hadde helt spesielle forutsetninger for å hjelpe andre ut av rusproblemer. Jeg er imponert over dem, og jeg kan se for meg Daniel, forteller Bondevik.

Da Ludvig Karlsen døde i 2004, tok kona Lise over som leder, men også Daniel bidro mer.  

- Etter at Ludvig gikk bort, fikk han en mer framtredende rolle. Han gjorde også mye av det praktiske arbeidet for senteret, forteller Bondevik.

- Prøvde gjenoppliving Sønnen (33), som er siktet for drapet på Karlsen, nekter straffskyld. Ifølge hans forsvarer Jørund Lægland stakk han ned faren med kniv i selvforsvar.

STATSBEGRAVELSE: Kjell Magne Bondevik talte i Ludvig Karlsens begravelse i 2004. Drapsofferet var bror til Ludvig Karlsen. Bondevik er rystet etter å ha hørt om hendelsen. Foto: Rune Myhre
STATSBEGRAVELSE: Kjell Magne Bondevik talte i Ludvig Karlsens begravelse i 2004. Drapsofferet var bror til Ludvig Karlsen. Bondevik er rystet etter å ha hørt om hendelsen. Foto: Rune Myhre Vis mer

- Slik han beskriver dette er det ikke tvil om at faren døde som følge av en forsvarshandling, eller det vi kaller nødverge, sier Lægland.

Advokaten forteller at drapssiktede er opptatt av å understreke at siktede ikke forholdt seg passivt etter knivstikkingen.

- Nesten umiddelbart startet han gjenopplivingsforsøk, og han har trolig fortsatt med dette i opptil tjue minutter før politiet ankom. Så fortsatte han med å hjelpe den første politimannen på stedet med både å stanse blødningen og hjerte- og lungeredning, sier Lægland til Dagbladet.

- Framtredende leder Stiftelsen Pinsevennenes Evangeliesenter har 300 behandlingsplasser og er et av Norges største tiltak innen rusomsorgen.

Han mener Daniel Karlsen, sammen med Lise og Ludvig Karlsen utviklet Evangeliesenteret til å bli en mer profesjonell organisasjon.

— Når senteret mister framtredende ledere, så er det veldig utfordrende, men jeg er sikker på at Evangeliesenteret vil klare å komme seg gjennom dette, sier Bondevik.

DREPT: Daniel Karlsen (60). Foto: Marion Haslien
DREPT: Daniel Karlsen (60). Foto: Marion Haslien Vis mer