Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Philip Manshaus

- En veldig tung dag

Moren til drapsofferet Johanne Ihle-Hansen (17) håper det ikke blir nye runder i retten.

MANSHAUS: Dagbladet møtte bistandsadvokat Elisabeth Hagen etter at Philip Manshaus fikk historisk streng straff. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Philip Manshaus (22) ble i dag dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for drapet på Johanne Ihle-Hansen (17) og det påfølgende terrorangrepet på Al-Noor-moskeen. Ingen er tidligere dømt til en strengere straff i Norge.

Håper på avslutning

Elisabeth Hagen, bistandsadvokat for drepte Johanne Ihle-Hansens mor, sier til Dagbladet at dommen ikke er uventet.

- Resultatet er som ventet. Min klients håp er at denne saken ikke kommer opp igjen, og at den nå kan være avsluttet som straffesak, sier Hagen.

DREPT: Johanne Ihle-Hansen (17) ble skutt og drept av stebroren Philip Manshaus 10. august i fjor. Foto: Privat / NTB Scanpix
DREPT: Johanne Ihle-Hansen (17) ble skutt og drept av stebroren Philip Manshaus 10. august i fjor. Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer

Hun forteller dagen har vært tung for klienten.

- Alt har kommet opp igjen for henne. Dette har vært en veldig tung dag, sier bistandsadvokaten.

Hun legger ikke skjul på at hverdagen for Johannes mor har endret seg drastisk det siste året.

- Den har endret seg dramatisk og grunnleggende. Så må hun bruke tid til å stable et nytt liv med de nye premissene på beina, sier hun.

DØMT: Philip Manshaus (22) dømmes til 21 års forvaring med 14 år minstetid. Video: NTB Scanpix Vis mer

Anerkjenner ikke straffen

Manshaus' forsvarer Unni Fries bemerker at samtlige parter har tatt 14 dagers betenkningstid etter dommen.

- Nå skal vi gå igjennom dommen i detalj, sier hun til Dagbladet.

Også Manshaus tok betenkningstid, etter først å ha svart at han ikke anker. Han uttrykte også at han ikke anerkjenner straffen.

Fries prosederte i retten, mot klientens vilje, på at han kan ha vært strafferettslig utilregnelig i gjerningsøyeblikkene.

- Det er en god del momenter som tyder på utilregnelighet, sier hun.

I retten førte hun blant annet et vitne som skulle underbygge dette - en venn av Manshaus som beskrev nylige episoder da 22-åringen skal ha oppført seg merkelig og irrasjonelt.

- Har retten vurdert spørsmålet om tilregnelighet godt nok?

- Det vil jeg ikke kommentere nå. Vi skal først gå igjennom dommen, sier Fries.

Fornøyd

Aktor, statsadvokat Johan Øverberg, opplyser til Dagbladet at han er fornøyd med dommen.

- Dommen var i tråd med vår påstand, og vel begrunnet. Så vi er fornøyde med det, sier statsadvokaten.

- Er det noe i dommen du er uenig i?

DØMT: Philip Manshaus (22) ble dømt til 21 års forvaring med 14 år minstetid i Asker og Bærum tingrett, i tråd med aktors påstand. Video: Embla Hjort-Larsen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Retten fant at denne terrorhandlingen var å anse som et forsøk. Der har vi hatt en oppfatning om at dette var en fullbyrdet terrorhandling med overlagte drapsforsøk. Det kan det sikkert være delte meninger om, og det har ikke vært et punkt som har vært av noen større betydning i forhold til den handlingen som han utførte. Straffvurderingen er den samme.

Om Manshaus' motstridende uttalelser om anke og betenkningstid sier Øverberg:

- Han ønsket, slik jeg forsto ham, ikke å vedta dommen eller anerkjenne domstolen som sådan, og heller ikke anke av samme grunn. Slik at det endte vel opp med at han tok betenkningstid, men jeg forventer ikke at han kommer til å anke. Det var i hvert fall ikke det han ga uttrykk for, sier statsadvokaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!