En verdig opera

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter at juryen nå har talt og arkitektkontoret Snøhetta er kåret til vinneren, synes det klart at Oslo og dermed Norge endelig skal få et operahus som er verdig navnet. Mange er i dag glade for at det ble et norsk arkitektfirma som gikk av med seieren. Men Snøhetta er et internasjonalt arkitektkontor, med premierte og kritikerroste bygg i mange verdensdeler. Våre rikinger engasjerer rett nok arkitekter som lager nasjonalromantisk kitsch når de bygger sine hytter. Men en opera skal være noe langt mer. Den skal være et monument over sin tid, den skal gi byen karakter og framfor alt: Den skal se ut som og fungere som en opera.
  • Det har arkitekter og jury så langt vi kan se lyktes med i dette tilfellet. Forslaget etterlater inntrykk av et bygg som vil stå til tomta. Bygget har sjø og luft rundt seg, og vil bli et blikkfang for alle som kommer sjøveien eller som nærmer seg hovedstaden langs sjøkanten. Etter den lange ventetida og den omfattende politiske prosessen, der den manglende lysten på å plassere et monumentalbygg i hovedstaden stadig var en trussel mot det hele, gir det forhåpninger at man nå virkelig er i gang.
  • Men da melder med usvikelig sikkerhet nye innvendinger seg. Det er allerede grunn til å spørre hva som vil skje med trafikkmaskinen som nå stenger tomta fra byen. Er resten av landet villig til å finansiere en trafikkløsning under vann i Bjørvika? Frykten om mulige overskridelser har også meldt seg. Da vil vi si: Det er aldri tvil om at overskridelser på tunneler og bruprosjekter skal dekkes opp. De 1,8 milliardene som operaen totalt sett er beregnet til, er bygd på så usikre forutsetninger at vi må regne med sprekk. Det har vi råd til å betale uten at det går ut over den berømmelige budsjettbalansen. Det er blitt sagt at «...bortsett fra krig, er opera det dyreste man kan drive med. Men det er mye hyggeligere». Operaen blir aldri så dyr som flere av våre siste samferdselsprosjekter, og den vil neppe få så store overskridelser. Men det vil bli veldig hyggelig.