En verdig prisvinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I 25 år har tidligere president Jimmy Carter vært en verdig fredspriskandidat. Han var ikke nominert i tide i 1978 da Egypts Anwar Sadat og Israels Menachem Begin delte prisen for Camp David-avtalen som Carter bidro til å forhandle fram. I år nådde han opp fordi Nobelkomiteen ville hylle hans fredsarbeid både som sittende president og etterpå, og samtidig ytre seg om makttruslene fra den krigshissige George W. Bush. I sin begrunnelse skriver komiteen at Carter har stått fast på prinsippene om at konflikter i størst mulig grad må løses gjennom mekling og internasjonalt samarbeid basert på folkeretten, respekt for menneskerettighetene og økonomisk utvikling. Det er disse prinsippene Bush-regjeringen vil erstatte med en doktrine om forkjøpsangrep som er i klar strid med folkeretten og FN-traktaten.
  • Komitéleder Gunnar Berge sa at pristildelingen og Carters egne standpunkter til planene om et angrep på Irak, også er en kritikk av Bush-regjeringens retorikk og krigsplaner. Komitémedlem Inger Marie Ytterhorn fra Frp rykket straks ut og tok avstand fra Berge. Hennes protest avslører at hun ikke kan ha forstått innholdet i den begrunnelsen for pristildelingen som hun faktisk har gitt sin tilslutning.
  • Jimmy Carter har sagt at det ville være en katastrofe for USA å gå til et angrep på Irak uten å ha mandat fra Sikkerhetsrådet i FN. Fredsprisutdelingen falt sammen med at Den amerikanske kongressen vedtok en felles resolusjon som gir president George Bush vidtgående krigsfullmakter. Men fredsprisvinner Carter avslo å kommentere dette vedtaket da han i går ble spurt av TV-kanalen CNN. Det kan tyde på at Gunnar Berge har tatt Carter til inntekt for en bredere kritikk av Bush-regjeringen enn fredsprisvinneren faktisk vil stå for.
  • Jimmy Carter mislyktes som president, og tapte valget for Ronald Reagan i 1980 både fordi USAs økonomi var i uorden og fordi ayatolla Khomeinis islamske revolusjonsgarder holdt hele USAs Teheran-ambassade som gisler helt fram til dagen etter innsettelsen av Reagan. Etter denne fiaskoen har Carter viet sitt liv til fredsarbeid gjennom Carter-senteret i Atlanta som han og kona Rosalynn opprettet i 1982. Han er en verdig prisvinner.