Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En verdig prisvinner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tildelingen av Nobels fredspris til professor og miljøaktivist Wangari Maathai fra Kenya, kom som en overraskelse. Enkelte, som Carl I. Hagen, har vanskeligheter med å se forbindelse mellom miljøvern og fredsarbeid. Andre, som NUPI-forsker Espen Barth Eide, frykter at Nobelkomiteen kan ha satt seg på et sidespor når den har oversett så mange gode, tradisjonelle kandidater. Men komiteen har i år tenkt i et bredere fredsperspektiv, slik den er blitt gitt anledning til. Derved er miljøarbeid blitt definert som fredsarbeid.
  • Helt siden starten er Nobelprisen blitt delt ut skiftvis til personer og organisasjoner med tilknytning til stater eller internasjonale maktorganer - og til representanter for grasrotorganisasjoner av mer aktivistisk art, representanter for det internasjonale sivilsamfunnet. Så vel Andrej Sakharov som Kvekerne, Leger uten grenser og Rigoberta Menchu tilhører den sistnevnte kategorien - for å nevne noen få. Det gjør også Wangari Maathai.
  • Men hun representerer også mer. Hun er et forbilde for kvinner i Afrika og et eksempel på det Afrika som for oss nesten er skjult bak nød og elendighet. Wangari Maathai var første kvinne fra Øst-Afrika som tok en doktorgrad, hun var første kvinne i Kenya som ledet et universitetsinstitutt. Hun har årelangt arbeid for menneskerettigheter bak seg - med tilhørende arrestasjoner og trakassering. Men da Daniel arap Moi mistet makten, i desember 2002, ble hun valgt inn i parlamentet. Nå er hun viseminister for miljø i Kenya - og første kvinne fra Afrika med Nobels fredspris.
  • Den har hun fått for sin innsats for en økologisk bærekraftig utvikling, demokrati og fred. I 1977 grunnla Maathai The Green Belt Movement, en bevegelse som i hovedsak består av kvinner, og som planter trær. Over 10 millioner trær er plantet. Bevegelsen har spredd seg til flere steder i Afrika. Med treplantingen forhindres jorderosjon, mat og ressurser sikres, ørkenspredningen stanses - noe som både på lang og kort sikt demper mulighetene for krig, eller om man vil: styrker freden. Den som løfter blikket litt ut over de tradisjonelle formene for fredsarbeid, ser også snart at det arbeidet som Wangari Maathai står i spissen for, er noe av det viktigste man kan gjøre for å stanse strømmen av flyktninger fra Afrika til Europa. Nei, Carl I. Hagen, vi har virkelig ingen problemer med å se forbindelsen mellom miljøvern og fredsarbeid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media