Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En viktig minister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg våget seg ikke ut på et nytt eksperiment da han skulle velge Manuela Ramin-Osmundsens etterfølger. Landets nye barne- og likestillingsminister, Anniken Huitfeldt, har gått gradene fra AUF-leder til sentralstyret og regjering. De siste åra har hun hatt ansvar for utdanning i stortingsgruppa, og har markert seg i likestillingsspørsmål som leder av Aps kvinnenettverk. Hun vil ikke begå liknende politiske tabber som sin uerfarne forgjenger. Men selv om Huitfeldt var den klare favoritten til å ta over, er hun ikke ukontroversiell. Hun er blant annet imot både kvinnelig verneplikt og tredeling av foreldrepermisjonen, to spørsmål hvor hun tilhører et klart mindretall blant Ap-kvinnene. I forrige uke fikk hun overraskende støtte av Jens Stoltenberg, som blankt avviste Likelønnskommisjonens forslag om tredeling bare timer etter at det ble framlagt.

Endring av foreldrepermisjonen er en av de vanskeligste sakene den nye likestillingsministeren skal ta fatt på. Forslaget om tredeling splitter Arbeiderpartiet og regjeringen. Ifølge Dagsavisen går det nå mot et kompromiss både Huitfeldt og tilhengerne kan godta. Det innebærer at barselpermisjonen på seks uker blir holdt utenfor brøken, men at tre måneder blir øremerket far. Det såkalte kompromisset er så å si identisk med de forslagene til «tredeling» som tidligere har vært diskutert, blant annet i SV. Dermed framstår Stoltenbergs motstand enda mer ubegripelig, med mindre det igjen bare handlet om å ta eierskapet i en viktig politisk sak framfor å hilse debatten velkommen.

Det er uansett en styrke for likestillingspolitikken at området får en så erfaren og sentral Ap-politiker som minister. Stoltenberg svekket et allerede lite departement da han fratok det ansvaret for barnehagene, og bortsett fra striden rundt ansettelsen av nytt barneombud, har departementet vært mindre synlig enn i tidligere perioder. Utnevnelsen av Huitfeldt signaliserer forhåpentlig at departementet igjen vil få en fremtredende posisjon i den politiske debatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media