Coronasmitte i Haugesund:

- En virkelig eksplosjon

I Haugesund har de nesten like høyt smittetrykk som i Oslo.

BEKYRMET: Ordfører Arne-Christian Mohn i Haugesund kommune er bekymret for smitteutviklingen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
BEKYRMET: Ordfører Arne-Christian Mohn i Haugesund kommune er bekymret for smitteutviklingen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld innførte regjeringen det strengeste smittevernnivået på skalaen i flere kommuner i Haugesund-området.

Haugesund har hatt en eksplosiv vekst i antall smittetilfeller de siste dagene, forteller ordfører Arne-Christian Mohn i Haugesund.

- Det begynte med at vi hadde et smitteutbrudd i hjørnesteinsbedriften vår Aibel for rundt fire uker siden, så falt smitten igjen, før det forrige helg økte plutselig igjen, sier Mohn.

Han sier at de deretter strammet inn smittevernreglene, men at smittetallene fortsatte å øke.

- Vi ser at de siste dagene har smittetallene økt med 50 prosent om dagen. Det har vært en virkelig eksplosjon, sier ordføreren.

Nærmer seg Oslo

- Vi har like mange smittede som Oslo per 100 000, sier Mohn.

Mens Haugesund har 458,2 smittede per 100 000 innbyggere, har Oslo sett under ett 527,5.

I en pressemelding fra Helse Fonna skriver de at tre personer nå er innlagt på intensivavdeling med corona i regionen. En av dem er en person under 18 år.

PASS PÅ: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, etter pressekonferansen onsdag 17. mars. Video: Marie Røssland. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet. Vis mer

- I motsetning til den forrige varianten, så er det ikke bare eldre som blir alvorlig syke, denne mutanten rammer alle aldersgrupper hardt, sier Mohn.

Det er den britiske mutanten som nå herjer på Haugalandet. Helseforetaket økte onsdag beredskapsnivået fra grønt til gult, for å være forberedt på flere coronapasienter.

Taxi, skole, barnehage, helse

I ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet, som ble publisert tidlig onsdag ettermiddag, står det at 72 prosent av de analyserte prøvene i Rogaland var av den britiske varianten.

- I Haugesund pågår det et utbrudd i taxinæringen, på skoler, barnehager og helseinstitusjoner. Smitten har også økt i nabokommunene Karmøy og Tysvær. Det har blitt varslet om flere utbrudd tilknyttet ulike skoler og barnehager. Også Stavanger opplever utbrudd i barnehage med særlig smittsom virusvariant, skriver FHI om Rogaland.

VANSKELIGE TIDER: Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, etter pressekonferansen onsdag 17. mars Vis mer

Helseminister Bent Høie skrev i en pressemelding tirsdag kveld at det var kommunene selv som hadde bedt regjeringen om å innføre de strenge tiltakene.

- Det er stigende smitte med den engelske virusvarianten i flere av kommunene i Haugesunds-området, og de melder om at situasjonen er utfordrende og uoversiktlig. Kommunene har derfor bedt om at regjeringen innfører regionale tiltak slik at de kan få kontroll over smitten, skrev Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer