En virkelig europeer

Navn: Stein Viksveen Alder: 60 Yrke: Reporter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingenting er sannsynlig i denne saken, sier den spionsiktede Stein Viksveen i et intervju i sin egen avis, Stavanger Aftenblad. Han avviser på det sterkeste at han noen gang har utlevert informasjon til Stasi eller noen annen fremmed makt.

Men POT mener altså at de har nok på ham til å sikte ham for spionasje til fordel for den tidligere østtyske spionorganisasjonen. Problemet for Viksveen og hans arbeidsgiver, er at siktelsen er hemmelig. Den siktede vet ikke hva han skal forsvare seg mot. Det er en absurd situasjon, beskrevet en gang for alle i Joseph Hellers «Catch 22».

Litt vet vi likevel: Siktelsen omfatter overlevering av topphemmelige Nato-dokumenter til østtyskerne i perioden 1962 til Berlinmurens fall. Men dokumentene som POT la fram for forhørsretten for å få adgang til husundersøkelse, har hovedpersonen ikke fått innblikk i.

Viksveen ble første gang gjort oppmerksom på at han var i overvåkingspolitiets søkelys da han ble bedt om å forklare hva han hadde gjort under sine mange reiser i Øst-Europa. Han sier han trodde det var en fleip, men stilte opp. I den sammenhengen ble han også spurt ut om sin bror Thor, NTB-sjefen, som i sin tid var personlig sekretær for Knut Frydenlund. Da han sa at broren var potte tett om hva som skjedde i UD, måtte han forklare politiet at det ikke betød at broren var tjukk i hue.

Uten at vi har foretatt noen måling, skulle vi tro Stein Viksveen har vært den mest produktive journalist i norsk presse. Med hele Europa som arbeidsfelt har han nesten til enhver tid vært der ting skjedde. Han har i snitt hatt over 200 reisedøgn i året og en arbeidsdag som sjelden var kortere enn 14 timer. Han er språkmektig og kunnskapsrik som få andre og har aldri vært redd for å dele sine kunnskaper med kolleger.

Brødrene Viksveen kommer fra et godt, borgerlig miljø på Oslo Vest, og det var vel derfor i pakt med tida at han begynte å skrive i Orientering. Siden gikk ferden via Arbeiderbladet og Deutschlandfunks norske sendinger til Stavanger Aftenblad. I 1973 skrev han boka «Øst-Tyskland i dag» som inneholdt en så besk kritikk av kommunistregimet at de angivelige Stasi-oppdragsgivere ikke akkurat kan ha jublet.

Den spionsiktede har vært formann i den norske avdelingen av Amnesty International og sterkt engasjert i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere. Det er kjent at han gjorde en svært viktig jobb som kontaktmann og hjelper for polske Solidaritet.

Vi ser slett ikke bildet av den perfekte Stasi-agent.