<strong>ENIG MED SANDBERG:</strong> Frp-veteran Carl I. Hagen er enig med Per Sandberg i at flyktningeavtalen mellom Høyre og opposisjonen må føre til debatt i Frp om regjeringsdeltakelsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ENIG MED SANDBERG: Frp-veteran Carl I. Hagen er enig med Per Sandberg i at flyktningeavtalen mellom Høyre og opposisjonen må føre til debatt i Frp om regjeringsdeltakelsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- En voksen statsminister burde stilt kabinetts-spørsmål

Carl I. Hagen mener Erna burde satt foten ned når KrF og Venstre vil bryte budsjettavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Frp-veteran Carl I. Hagen er helt enig med Frps nestleder Per Sandberg i at flyktningeavtalen må føre til debatt om regjeringssamarbeidet.

Frps første nestleder Per Sandberg sa til NRK at Frp kan vurdere å ta dissens eller stille kabinettspørsmål dersom forhandlingene om kvotflyktningene fører til et stortingsvedtak som partiet ikke kan leve med.

Alvorlig Litt før klokka tolv i dag ble det klart at partiene som har forhandlet om Syria-flyktninger er blitt enige om en avtale. Resultatet av avtalen blir kjent seinere i dag, men etter det Dagbladet erfarer går avtalen ut på å ta i mot 8 000 syriske flyktninger i løpet av tre år.

Frp valgte i forrige uke å trekke seg fra forhandlingene, men kan i regjering bli tvunget til å gjennomføre et vedtak de er sterkt imot. Hagen beskriver situasjonen som alvorlig.

- Vi må helt klart gå grundig gjennom situajonen. Vi ser nå at Høyres gruppe bryter budsjettavtalen med Venstre og KrF, og vil påtvinge regjeringen til å ta imot flere flyktninger enn den selv har sagt, sier Hagen til Dagbladet.

- Da må vi diskutere konsekvensene av den helt unike situasjonen. Vi må ta den tiden det trengs. Nå må vi først få avklart hvilke vedtak Stortinget blir invitert til å treffe, sier han.

- Bryter budsjettavtalen Hagen - med lang erfaring fra Stortinget og det parlamentariske spillet - viser til at mottak av kvoteflyktninger er en budsjettsak.

- Regjeringspartiene har en avtale med KrF og Venstre om å ta imot 2120 kvoteflyktninger. Hvis KrF og Venstre vil bryte den avtalen, burde regjeringen satt ned foten og sagt at da får Stortinget ta konsekvensene. En voksen statsminister burde stilt kabinettspørsmål.

I stedet snur Høyre og inngår avtale med hovedmotstanderen Ap. Det er helt uansvarlig og helt unikt, sier Hagen.

Debatt i Frp Han er sikker på at flyktningeavtalen vil skape debatt om regjeringsdeltakelsen i Frp.

Det knytter seg fortsatt usikkerhet til hvordan saken skal behandles i Stortinget neste uke. Avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre om revidert nasjonalbudsjett er klar.

Dermed må forslaget om ekstramidler til kvoteflyktningene fremmes direkte i salen. Det er uvisst per nå om forslaget blir formulert slik at Frp kan stemme for noen av punktene.

Avtalen Dette er punkter i avtalen, etter det Dagbladet erfarer:

• Norge tar imot 8000 syriske flyktninger i løpet av tre år.
• Integreringstilskuddet til kommunene øker
• Husbanken får mer penger til boligbygging for flyktninger
• I tillegg til de 250 millionene til flyktningeinnsats som regjeringen foreslo, har partiene nå blitt enige om 250 millioner til i år, og 250 millioner ekstra neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer