Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En voksen statsminister burde stilt kabinetts-spørsmål

Carl I. Hagen mener Erna burde satt foten ned når KrF og Venstre vil bryte budsjettavtalen.

ENIG MED SANDBERG: Frp-veteran Carl I. Hagen er enig med Per Sandberg i at flyktningeavtalen mellom Høyre og opposisjonen må føre til debatt i Frp om regjeringsdeltakelsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ENIG MED SANDBERG: Frp-veteran Carl I. Hagen er enig med Per Sandberg i at flyktningeavtalen mellom Høyre og opposisjonen må føre til debatt i Frp om regjeringsdeltakelsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-veteran Carl I. Hagen er helt enig med Frps nestleder Per Sandberg i at flyktningeavtalen må føre til debatt om regjeringssamarbeidet.

Frps første nestleder Per Sandberg sa til NRK at Frp kan vurdere å ta dissens eller stille kabinettspørsmål dersom forhandlingene om kvotflyktningene fører til et stortingsvedtak som partiet ikke kan leve med.

Alvorlig Litt før klokka tolv i dag ble det klart at partiene som har forhandlet om Syria-flyktninger er blitt enige om en avtale. Resultatet av avtalen blir kjent seinere i dag, men etter det Dagbladet erfarer går avtalen ut på å ta i mot 8 000 syriske flyktninger i løpet av tre år.

Frp valgte i forrige uke å trekke seg fra forhandlingene, men kan i regjering bli tvunget til å gjennomføre et vedtak de er sterkt imot. Hagen beskriver situasjonen som alvorlig.

- Vi må helt klart gå grundig gjennom situajonen. Vi ser nå at Høyres gruppe bryter budsjettavtalen med Venstre og KrF, og vil påtvinge regjeringen til å ta imot flere flyktninger enn den selv har sagt, sier Hagen til Dagbladet.

- Da må vi diskutere konsekvensene av den helt unike situasjonen. Vi må ta den tiden det trengs. Nå må vi først få avklart hvilke vedtak Stortinget blir invitert til å treffe, sier han.

- Bryter budsjettavtalen Hagen - med lang erfaring fra Stortinget og det parlamentariske spillet - viser til at mottak av kvoteflyktninger er en budsjettsak.

- Regjeringspartiene har en avtale med KrF og Venstre om å ta imot 2120 kvoteflyktninger. Hvis KrF og Venstre vil bryte den avtalen, burde regjeringen satt ned foten og sagt at da får Stortinget ta konsekvensene. En voksen statsminister burde stilt kabinettspørsmål.

I stedet snur Høyre og inngår avtale med hovedmotstanderen Ap. Det er helt uansvarlig og helt unikt, sier Hagen.

Debatt i Frp Han er sikker på at flyktningeavtalen vil skape debatt om regjeringsdeltakelsen i Frp.

Det knytter seg fortsatt usikkerhet til hvordan saken skal behandles i Stortinget neste uke. Avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre om revidert nasjonalbudsjett er klar.

Dermed må forslaget om ekstramidler til kvoteflyktningene fremmes direkte i salen. Det er uvisst per nå om forslaget blir formulert slik at Frp kan stemme for noen av punktene.

Avtalen Dette er punkter i avtalen, etter det Dagbladet erfarer:

• Norge tar imot 8000 syriske flyktninger i løpet av tre år.
• Integreringstilskuddet til kommunene øker
• Husbanken får mer penger til boligbygging for flyktninger
• I tillegg til de 250 millionene til flyktningeinnsats som regjeringen foreslo, har partiene nå blitt enige om 250 millioner til i år, og 250 millioner ekstra neste år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling