OPPFORDRER: Den britiske utviklingsministeren Andrew Mitchell oppfordrer hele verdenssamfunnet til å stille opp for den økende sultkatastrofen i Øst-Afrika. Foto: AFP PHOTO / POOL / Thomas Mukoya
OPPFORDRER: Den britiske utviklingsministeren Andrew Mitchell oppfordrer hele verdenssamfunnet til å stille opp for den økende sultkatastrofen i Øst-Afrika. Foto: AFP PHOTO / POOL / Thomas MukoyaVis mer

- En voksende sultkatastrofe må stanses

Sultkatastrofen på Afrikas Horn blir verre, ifølge FN. 10 millioner mennesker er rammet, så langt. Det er ikke ventet regn i området før i oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske utviklingsministeren Andrew Mitchell ber hele verdens-samfunnet om å bidra for å hindre en sultkatastrofe i Øst-Afrika.
 
Mitchell er i Kenya og sier til BBC News at den britiske regjeringen gir i underkant av 500 millioner kroner til de sulterammede områdene i Øst-Afrika. Pengene blir fordelt mellom Kenya, Somalia og Etiopia.

10 millioner rammet FN's matvareprogram anslår at omlag 10 millioner mennesker er rammet av sultkatastrofen, så langt. Det er den verste katastrofen på mer enn et halvt århundre. FN's barnefond regner med at to millioner barn og unge er underernærte og har behov for umiddelbar hjelp. Om lag 500 000 av dem står i fare for å ende opp i en nært forestående kritisk og livstruende situasjon.

- Mer dramatisk Andrew Mitchell sier at situasjonen blir stadig mer dramatisk og ber det internasjonale samfunnet om å gjøre mer nå. Fra flyktningeleiren Dadaab i Kenya sier han at titusener av flyktninger beveger seg i grenseområdet mellom Kenya, Somalia og Etipoia.

Han anslår at det allerede er omlag 400 000 flyktninger i Dadaab.

- Desperate forhold - Vi har behov for hjelp fra alle som kan ha noe å bidra med. Situasjonen er kritisk for svært mange mennesker. Vi ser at det er spesielt vanskelig i Somalia hvor fattige mennesker allerede sliter under desperate forhold i et land der sikkerhetssituasjonen er kritisk dårlig fra før.

Mer enn 3000 mennesker flykter hver dag over grensene fra Somalia til Etiopia og Kenya. Mange kommer med sultne barn. Flyktningene trenger hjelp, men det gjør også de mange tørkerammede menneskene som er igjen i Somalia, sier Andrew Mitchell.

De siste to åra har det vært begrensede nedbørsmengder i regionen, og til tider har regnværet uteblitt fullstendig. Tørken har tvunget tusenvis av somaliere på flukt, og millioner av mennesker i Kenya, Etiopia, Eritrea og Djibouti har mistet levebrødet.

- Vi trapper opp hjelpeinnsatsen på alle mulige måter. Det er veldig ille nå. Det kommer ikke til å bli noen større avlinger før en eller annen gang neste år. De neste seks månedene kommer til å bli veldig tøffe, sier Anthony Lake, leder i FNs barnefond (UNICEF), ifølge NTB/AFP.

Underernærte og svake Lørdag var han på vei til Turkana-regionen nord i Kenya, et hardt rammet område der utbredelsen av feilernæring er mer enn doblet siden i fjor. Andelen feilernærte er nå 37 prosent, ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam.

En sykepleier i Lodwar, Turkanas største by, forteller også om en kraftig økning i antall barn som er feilernærte.

- Tørken er den verste jeg noen gang har sett. Vi har dobbelt så mange innlagte barn i år sammenlignet med i fjor, sier Anne Lojao.

- Flere av barna har allerede vært underernærte og svake, men de som kommer seg hit, er av de heldige, fortsetter hun.

Nomadetradisjon i fare Tørken har også ført til at nærmest alt kveg i området har strøket med.

- Alle dyra er døde. Jeg er gammel, jeg kan ikke dra inn til byen for å finne arbeid. Og jeg kan ikke fiske, så jeg bare venter, sier 70 år gamle Lourman Lobuin.

UNICEF-toppen Lake påpeker at tørken ikke bare truer med å ta livet av mange mennesker.

STOR NØD: Et barn fra Sør-Somalia har søkt ly i en leir i Mogadishu. FN's barnefond varsler om en økende krise, spesielt for barn og unge på Afrikas Horn. Foto: AP Photo/Mohamed Sheikh Nor
STOR NØD: Et barn fra Sør-Somalia har søkt ly i en leir i Mogadishu. FN's barnefond varsler om en økende krise, spesielt for barn og unge på Afrikas Horn. Foto: AP Photo/Mohamed Sheikh Nor Vis mer

- Også en livsførsel står i fare, sier han med tanke på den nomadiske tradisjonen blant Turkana-folket.

Langsiktig hjelp Eksperter har oppfordret til langsiktige planer for å håndtere tørkeproblemet for å redusere de menneskelige lidelsene.

- Selv om myndigheter og deres samarbeidspartnere som driver utviklingshjelp, ikke kan få det til å begynne å regne, kan de døyve virkningene av disse stadig tilbakevendende tørkeperiodene i Øst-Afrika, sier Kevin Cleaver fra Det internasjonale fondet for landbruksutvikling, ifølge NTB/AFP.

Han mener det bør investeres mer i landbruksforskning for å utvikle avlinger og fôr til dyra som kan tåle slike tøffe tørkeperioder.

FLYKTNINGESTRØM: Stadig flere fyktninger kommer hovedveien fra den somaliske grensen til flyktningeleiren Dadaab, i Kenya. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell
FLYKTNINGESTRØM: Stadig flere fyktninger kommer hovedveien fra den somaliske grensen til flyktningeleiren Dadaab, i Kenya. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell Vis mer